Laerling

20-årige Sebastian Bach Rathkjen er netop udlært industriteknikker. Han bliver et halvt år mere hos NHS Maskinfabrik A/S. Herefter skal han aftjene sin værnepligt i Jydske Dragonregiment i Holstebro. Foto: Morten Ravn

Viljestærk ung industritekniker

Det var ikke noget problem for Sebastian Rathkjen at have to timers transport til hans læreplads hos NHS Maskinfabrik. Han er netop blevet udlært industriteknikker med et 12-tal til svendeprøven. Den 29. september modtager han Metalindustriens Lærlingepris på Den Sorte Diamant i København. Prisen overrækkes af undervisningsministeren.   

Der har været megen snak om mangel på praktikpladser. Den slags lod den dengang 16-årige Sebastian Rathkjen sig dog ikke stoppe af. Han havde to timers transport med tog og rutebil fra hans hjem i Sønder Felding og til NHS Maskinfabrik A/S i Silkeborg, hvor han havde fået en praktikplads. Her var han klar til mødetid klokken syv hver morgen. Sådan holdt han ud det første halve år, indtil han flyttede tættere på.
 
Ifølge Kirsten Strömnes i NHS Maskinfabrik, der har fulgt ham tæt gennem hele hans læretid, er det meget kendetegnende for Sebastian, at han ikke giver op. 
- Han havde stor viljestyrke og var fast overbevist om, at det her, det ville han. Og så har han både flair og teknisk snilde til at løse opgaverne. Vi har været helt vildt glade for ham, fortæller Kirsten Strömnes, der blandt andet står for personaledelen på maskinfabrikken, der har 27 ansatte.

For Sebastian var det interessen for computere og computerspil, der gav ham idéen til at blive industriteknikker. Han havde fået øje på de store CNC-styrede maskiner, og sådan flød de to ting sammen. Herefter er interessen kun blevet større.
- Det er meget udfordrende, for det tager ikke bare to dage at lære sådan en CNC-maskine at kende. Det bliver mere og mere spændende, jo mere man kommer ind i det, fortæller han. 

Præcisionarbejde
Fire år senere var det tid til svendeprøven, der bestod af en fræseopgave og en drejeopgave. Her handler det først og fremmest om præcision. 
- Du skal lave en hel masse pasninger inden for et par hundrededele. For hver pasning du misser, ryger du en karakter ned. Men jeg har lavet så mange nav på NHS, at jeg vidste lige, hvad jeg skulle gøre, fortæller Sebastian.

På Herningsholm Erhvervsskole har hans lærer Birger Andersen også rosende ord.
- Han er typen, der aldrig giver op. Støder han på et problem, så løser han det, uanset hvor lang tid det tager. Jeg tror aldrig, jeg har mødt nogen, der var så dygtig til at sætte sig ind i et styreprogram til en CNC-maskine, så hurtigt. Giv ham 15 minutter, så har han gennemskuet maskinen. Derudover har han været utrolig hjælpsom over for sine klassekammerater, siger Birger Andersen, faglærer på produktion og design. 

I Arbejdsgiverne glæder uddannelseschef Finn Kyed sig over den positive opmærksomhed, som prisoverrækkelserne retter mod branchen. 
- Der er utrolig vigtigt at vise, at det er andre muligheder end gymnasiet for dygtige og stræbsomme unge. Der er en helt verden inden for håndværk og industri, der åbner sig for en dygtig ung håndværker. Det har vi brug for, at mange flere ser, hvis virksomhederne skal have de folk, de har brug for i fremtiden, siger Finn Kyed.

Af Morten Ravn

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk