Vi kunne alle sammen være rigere

Ja, vi kunne faktisk som samfund være rigere, hvis vi var bedre til at udnytte de mindre virksomheders potentiale. Erhvervslivet investerer 30 mia. kr. mindre om året end før krisen, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Maskiner og udstyr bliver derfor ikke udskiftet med mere moderne, og det skader landets produktivitet og konkurrenceevne. 

Særligt i disse år sker der rigtig meget omkring automatisering. Har vi ikke den nyeste teknologi, går arbejdet til konkurrenter i udlandet. En sådan investeringskrise rammer derfor hele den danske økonomi - ifølge undersøgelsen går vi glip af op imod 15.000 arbejdspladser og øget velstand for 15 mia. kr.
 
Hvor står det værst til? Ikke overraskende er de små og mellemstore virksomheder særlig ramt. Virksomheder i kategorien 0-19 ansatte er langt fra investeringsniveauet før krisen. Deres investeringsniveau har de senere år kun ligget på lidt over halvdelen af niveauet før krisen - hvor virksomheder med over 100 ansatte ligger på næsten samme niveau.

Det kalder på politisk handling, og her må vi starte med at lokalisere de bagvedliggende forhold. Mange mindre virksomheder er efter krisen blevet ekstremt påpasselige med at låne penge i banken. De vil ikke igen risikere at komme i en situation, hvor banken kan trække benene væk under dem. Danske virksomheders indeståender er på et historisk højt niveau på trods af lave renter.
 
De virksomheder der gerne vil låne og har brug for kapital for at udvikle sig, har omvendt rigtigt svært at finde finansiering. Ofte bliver mange virksomheder i landområderne afvist alene ud fra deres postnummer. Og ligger de mere end 20 minutter fra en motorvejsafkørsel, kan de lige så godt lade være med at ringe til kreditforeningen. 

Det er også et problem, at mange mindre virksomheder bliver så presset på prisen af de større virksomheder, at de ikke har det økonomiske råderum til at foretage investeringer. Avancerne på meget af underleverandørarbejdet efterlader ikke plads til investeringer. 

De små og mellemstore virksomheder er af stor betydning for landets samlede økonomi. De udgør et netværk af højtspecialerede underleverandører, der er med til at holde de store virksomheder kørende og skaber i øvrigt også selv flere arbejdspladser i følgeindustrien. Den seneste undersøgelse tydeliggør nødvendigheden af at se på vækstbetingelserne for de mindre virksomheder i Danmark. De skal nok klare sig, men det skader landets samlede økonomi, når vi spilder deres potentiale. 

Af Mikael Tipsmark, branchechef for industri

Følg os her:    

"Som medlem af Arbejdsgiverne kan jeg få faglig og juridisk bistand. Det er også vigtigt for mig, at jeg er dækket af et ankenævn."

Læs om medlemskab - klik her
Carsten Andersen, Carsten Andersen VVS

Kontakt

Morten Ravn Pressemedarbejder
Morten Ravn
Telefon: 2118 0540
mra@arbejdsgiverne.dk