Fleming Frederiksen

Generationsskifte - Stil dig selv de rigtige spørgsmål

Bestyrelsesarbejde er ikke længere noget, som kloge virksomheder tager let på. Ejeren bør ansætte bestyrelsen på kompetencer og herefter ansætter bestyrelsen direktionen. Fraviger man det, kan man mangle dynamik og innovation og stå med alt for mange følelser. Så træffer ejerne beslutningerne alene - og risikerer at gå glip af nye input.

Et sted at starte, er at sætte sig et mål. Hvor vil du hen med din virksomhed? Skal den klargøres til salg? Hvis ikke, hvor længe vil du så blive siddende? Fokuserer du mest på omsætning eller bundlinje? Eller vil ud og være international? Så dur det ikke, hvis du ikke har folk med internationale erfaringer.   

Spørg dig selv, hvordan din bestyrelse ser ud i dag? Hvilken retning skubber den virksomheden i? Hvorfor sidder din advokat i bestyrelsen? Sidder der én, der ved noget om finansiering? Er der en konkurrent, du skal opkøbe, inden du skal sælge? Har du svært ved at forholde dig til disse spørgsmål, kan du få én ind udefra til at vurdere, hvor din virksomhed er nu.     

Torben Ballegaard - blandt andet kendt for sit bestyrelsesarbejde i store danske virksomheder - har sagt det ganske godt. Bestyrelsens eksistensberettigelse handler ikke kun om at sikre forsvarlig bagudrettet kontrol med selskabet. Det handler i lige så høj grad om at være en aktiv værdiskaber for fremtiden. Så enkelt er det. Så tag et kig på din bestyrelse - er den en aktiv værdigskaber for fremtiden? Hvis ikke, så find de folk, du mangler. Et bestyrelsesmedlem er faktisk den billigste medarbejder, du nogensinde får.      

Den nødvendige viden er lige rundt om hjørnet. Flere og flere dygtige erhvervsfolk stiller sig til rådighed for bestyrelser. Det kommer til at koste noget, men jeg vil gerne vove den påstand, at i ni ud af ti tilfælde tjener det sig hurtigt ind. Det rigtige spørgsmål er - har du råd til at lade være?

Mange danske virksomhedsejere har svært ved at indse, at man ikke kan alting selv. Det bliver man fattigere af som virksomhed, og man risikerer, at blive en hæmsko for virksomheden. Derudover skal man respektere de forskellige roller og have veldefinerede grænser. Det er eksempelvis fint, at den gamle ejer er med i bestyrelsen, men det er misforstået, hvis den gamle ejer samtidig render rundt i produktionen.  
 
Det handler ikke nødvendigvis om at smide nogen ud af bestyrelsen. Det handler om at supplere op med kompetencer. Når du har det rigtige hold på plads og kan svare på de vigtige spørgsmål, kan du lave et generationsskifte. Og få den pris for dit livværk, som det faktisk er værd.

Af Mikael Tipsmark, branchechef for industri

Følg os her:    

"Arbejdsgiverne er en god samarbejdspartner til hjælp med kvalitetssikring, tvivlsspørgsmål om medarbejdere, ansættelse, overenskomster og de mange andre ting i hverdagen, der kommer, når man driver en virksomhed."

Læs om medlemskab - klik her
Simon Tastum, Byens Oliefyr og VVS-service i Hadsten

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk