Pengeseddel med lås på

Så faldt tiøren

Så skete der endelig noget. Vækstminister Henrik Sass Larsen har sat en professor fra CBS til at undersøge realkreditinstitutternes manglende boligudlån i udkantsdanmark. Sammen med et bredt sammensat udvalg af fagpersoner skal han undersøge om en del af det fastfrosne boligmarked i udkantsdanmark skyldes, at realkreditinstitutterne ikke vil låne penge ud til boligkøb.

Det er vi glade for i Arbejdsgiverne, og det er i øvrigt ikke et sekund for tidligt. En sådan skævvridning sætter bolighandler og udvikling i stå. Når folk ikke kan låne penge til en bolig, holder det et område i en negativ spiral og resultatet er, at en kommune bliver mere og mere affolket. 

Her kan dette udvalg blive det første skridt i den rigtige retning. Forhåbentlig vil debatten nemlig brede sig. Det er ikke bare boliglån, det kniber med. Det er også langt sværere at drive forretning i udkantsdanmark end i de større byer. Opgørelser har vist, at BNP stort set kun stiger i hovedstadsområdet. Og det skal man ikke være professor i økonomi for at kunne forudsige konsekvenserne af.

Tænketanken Kraka har fastslået i en analyse af bankers kreditgivning, at mindre virksomheder i udkantsdanmark har særdeles svært ved at få bevilget lån. Udkantsvirksomhederne får kun bevilget lån hver anden gang de søger, hvor virksomheder med samme økonomi i andre landsdele får bevilget lån i otte ud af ti tilfælde.

Det skal vi ikke bare acceptere. Der ligger rigtig mange mindre håndværks- og industrivirksomheder i udkanten, som udgør en betragtelig del af produktionsdanmark. Det er derfor også herude, at en betragtelig del af Danmarks velstand bliver grundlagt. Lad dem ikke glemme det.

Af Henrik Bladt, lokalformand for Sønderjylland