Jan Michaelsen

De unge skal mærke værktøjet i hånden

At vi kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fem år, er efterhånden gået op for akademikerdanmark. Det ser man både med den medieopmærksomhed, som DM i Skills får og på de mere erhvervsvenlige toner, som strømmer ud af de store partier. Det er glædeligt og forklaringen bunder nok i, at de langt om længe har fået regnet sig frem til, at der skal noget arbejdskraft til at holde produktionsdanmark kørende - ikke mindst hvis vi også vil have produktionsvirksomheder i fremtiden.     

Men de gode intentioner gør det jo ikke alene. Så hvis man mener det alvorligt, at man vil gøre noget for at få flere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse, skulle man tage og rette blikket mod Skanderborg. Her har de fået en rigtig god ide. Her tilbyder man samtlige af kommunens 10. klasser et forløb i samarbejde med ungdomsskolen, som er en blanding af skolearbejde og praktiske opgaver. Her får de lov til at få værktøj i hænderne og føle, hvad det vil sige at skabe noget. 40 elever prøver her dagligt kræfter med smede, tømrer, murer og el-fagene.

Det er sådanne oplevelser der skal til, hvis vi skal sælge erhvervsuddannelserne til de unge. De rent boglige fag er de jo blevet gjort interesserede gennem hele folkeskolen. Her er det først, når de står med værktøjet i hånden og ser et byggeri vokse og tage form, at de får det der sug i maven, som ofte former ens valg af fag og får indflydelse på resten af ens arbejdsliv. 

Det er helt konkrete initiativer som det i Skanderborg, der skal til, hvis vi virkelig skal have vendt den udvikling, hvor de unge ukritisk vælger gymnasiet efter folkeskolen. Derfor vil jeg opfordre kommuner landet over til at lade sig inspirere af denne ide.

Der er givetvis nogen af eleverne i 10. klasse, som efter forløbet aldrig får lyst til at få olie under neglene igen. Men der er helt sikkert også en del, som tænker, at det ville være spændende at få sig en erhvervsuddannelse. Og det gør de faktisk klogt i. Med en erhvervsuddannelse står de nemlig med rigtig gode muligheder for beskæftigelse og endnu bedre muligheder for at starte deres eget og blive selvstændige. Og skulle de senere få lyst til at læse videre, er det også en mulighed. Endelig gør de også Danmark en stor tjeneste. Det er et faktum, at industrien mangler arbejdskraft, og det problem vil kun vokse i de kommende år.

Af Jan Michaelsen, hovedbestyrelsesmedlem