Carsten Essler Helmer

Carsten Essler Helmer, energikonsulent

Vi betaler en høj pris for øget konkurrence

EU-harmoniseringer er ikke kun af det gode. Særligt når man stort set bare sænker overliggeren, som regeringens vækstplan tydeligvis lægger op til. De skærper konkurrencen. Ja vist. Det kan der være mange fordele ved. Men jeg tvivler på, at det er det værd, hvis vi samtidig får produkter af en ringere kvalitet.

På den ene side er det utrolig positivt, at man giver mulighed for større samhandel mellem landene. Der er sikkert mange virksomheder, der nu gnider sig i hænderne, mens store eksporteventyr flimrer for deres indre blik. Og med god grund. Harmoniseringerne vil gøre det markant lettere at eksportere til andre EU-lande.

Regeringens tanke er, at man med harmoniseringerne forbedrer udenlandske producenters adgang til det danske marked, og at det vil styrke konkurrencen og sikre lavere priser på produkter i Danmark. Samtidig skal den øgede konkurrence forbedre produktiviteten i de danske virksomheder. 

Midt i euforien må vi dog stoppe op og gøre os klart, at det kommer med en pris. Hvad den præcis bliver, ved vi ikke endnu. Men der er ingen tvivl om, at man her sænker ambitionsniveauet med hensyn til kvalitet og standarter ved gaskedler og små kraftvarmeanlæg, varmegenvinding på ventilationsanlæg og varmepumper. 

Det betyder billigere produkter af ringere kvalitet, og det ved de fleste efterhånden, hvad betyder. Det er med al sandsynlighed produkter, som de billige varmepumper,  vi kender fra diverse byggemarkeder. Når de køler ned, danner de is og bruger en masse energi, når de afrimer. Det gavner hverken miljø eller pengepung.  

Den slags produkter har også ringere holdbarhed. Det betyder større driftsomkostninger i form af hyppigere udgifter til reservedele og servicering. Så øget konkurrence, ja - men det kommer med svære omkostninger. Og det er denne brogede sti, vi bevæger os ned af EU-harmoniseringerne i regeringens vækstplan.    

Danmark er ellers kendt langt udover Europas grænser for at være dem, der går forrest på klimaområdet. Folk kommer rejsende fra hele verden for at se hvordan, vi gør. Det er der virkelig mange grunde til at værne om. Desværre kan den position blive slået et skridt tilbage med en så tydelig sænkning af ambitionsniveauet. 

De såkaldte ecodesignkrav er dog et lyspunkt. De betyder, at de mindst energieffektive produkter bliver fjernet fra markedet. Her stiller EU krav til produkters energieffektivitet for at begrænse energiforbruget og værne om miljøet. Havde man det mere i tankerne, da man vedtog harmoniseringerne var udsigterne noget lysere.

Af Carsten Essler Helmer, energikonsulent

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk