Jani Lykke Methmann

Danmark har et guldæg i den regionale metalindustri

Danmark er blandt de lande, der skaber flest opstartsvirksomheder per indbygger. Men ingen af dem står til at udvikle sig til et nyt Novo Nordisk, Danfoss, Grundfos eller Lego. Her ligger vi langt under OECD-gennemsnittet. Det er den netop udkomne rapport Vækst-Danmark 2025 med til at sætte fokus på. 

Men faktisk har Danmark et regionalt guldæg i metalindustrien. Der er man langt fremme med robotteknologi, mange års global konkurrenceerfaring og en problemløserkultur - i modsætning til eksempelvis Kinas kopieringskultur. Det er også indenfor den regionale metalindustri, at der findes nogle af de mest innovative virksomheder, der lever af gode idéer – som eksempelvis virksomheden Alfred Priess i Vinderup ved Holstebro, der fik en god ide og i dag leverer gadebelysningen til Masdar City i Abu Dhabi, som er et af de mest prestigefyldte grønne byudviklingsprojekt i verden. 

I dag er man dog udfordret af mangel på kvalificeret arbejdskraft i industrien. I perioden 2011-13 gik 1.627 industriteknikere på pension. I samme periode blev kun 756 udlært. Derudover kommer vi til at mangle 30.000 faglærte om fem år. Samtidig er det svært for virksomhederne at finde finansiering. Bankerne giver ofte afslag alene ud fra et blik på hvilket postnummer, virksomheden ligger i. 

Kunne man gøre mere for, at virksomhederne havde nogle folk at ansætte ved at få flere unge på erhvervsskolerne, ville man komme langt. Og kunne man samtidig løse udfordringen med manglen på finansiering, ville man komme endnu længere. 
Desværre går man lidt i den modsatte retning på uddannelsesområdet. Man har ganske vist givet erhvervsskolerne 150 millioner kroner til nyt udstyr. Men samtidig skal de spare to procent de kommende år, hvilket drejer sig om meget mere. 

I Arbejdsgiverne gør vi dog vores for, at der i hvert fald ikke skal mangle praktikpladser, når de unge vælger erhvervsskolevejen. Her er vores mål, at ti procent af de ansatte i vores medlemsvirksomheder i 2020 skal være en lærling og dermed leverer vi samlet 1.630 praktikpladser. Det er en forøgelse på 27 procent.       

Det går dog i en mere positiv retning for finansieringsmuligheder. Udvalget for finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne præsenterede for nylig deres rapport, hvor de peger på, at kravet til rådighedsbeløbet skal lempes, så det blandt andet bliver lettere at købe erhvervsejendomme - et væsentligt signal. Men skal vi have flere virksomheder, der ikke bare stopper på halvvejen i deres vækst, men som vokser sig rigtig store og skaber mange flere af de arbejdspladser, som landet mangler, skal der mere til. Og her er metalindustrien et produktivt fag, hvor øget aktivitet går direkte ned på landets bundlinje. Så kære politikere, læs nu rapporten Vækst-Danmark 2015 ganske grundigt og kast derefter et blik på den regionale metalindustri. Så bør et lys tænde sig.   

Af Jani Lykke Methmann, direktør

Følg os her: