Lise Daldorph

Lise Daldorph, afdelingsleder for eksport og internationalisering

Gør Danmark rigere

Der er mange måder at gøre Danmark rigere på. En er at skabe flere eksportsucceser. Desværre er der mange unødvendige barrierer, der bremser de små og mellemstore virksomheder i at komme i gang på eksportmarkedet. 

Jeg ser dagligt, hvordan der er to hold, når man taler om finansiering af eksport til mindre virksomheder. Dem der selv kan finansiere deres eksport - og dem der ikke kan. A-holdet vækster. B-holdet bliver bremset på halvvejen, selvom de ofte har gode eksportegnede produkter.

Jeg har for eksempel oplevet en virksomhed, som havde fået en stor ordre, men måtte reducere den fra seks til to millioner kroner, fordi banken ikke ville bevilge kreditten til indkøb af materialer. 

At kunne finansiere sin eksport handler om at råde over driftskreditter, der kan holde til, at man indkøber større mængder af materialer til produktion. Det kræver i perioder et relativt højt træk på kassekreditten. Derudover handler det om, at kunne finansiere en person, der har kompetencerne til at løfte produktet ud af landet.  

Eksport Kredit Fonden er blevet ret skarpe og det åbner nye muligheder. Men der er brug for flere nye løsninger. Det kunne være statslige bankgarantier. Men det kunne også være andre modeller med en større risikovillighed end de snævre rammer, vi kender i dag. 

Det ville være banebrydende for mange små og mellemstore håndværks og industrivirksomheder. Mange virksomheder har potentiale til at gøre Danmark rigere med en øget eksport – også på de mere eksotiske markeder. Men som det er nu, sidder de alt for ofte fast på det B-hold, som ikke selv kan finansiere en eksportudvikling. Imens bliver chancerne og mulighederne udnyttet af virksomheder i vores konkurrerende lande.

Af Lise Daldorph, afdelingsleder for eksport og internationalisering