Jani Lykke Methmann

Fremtiden er gylden

Tingene er ikke så sorte, som de har været. Krisen er ikke ovre, men vi er for længst igennem det værste. Virksomhederne skal ikke slås helt på samme måde, som de skulle for år tilbage. Men der er stadig lang vej.
 
I dagspressen har man den seneste tid kunne læse, at mange mindre virksomheder er i vanskeligheder. Her viser en undersøgelse blandt 190.000 af de nyeste årsrapporter, at 35 procent af de mindre virksomheder har underskud. 

Heldigvis er der dog meget man som virksomhedsejer selv kan gøre. Ofte er man så fokuseret på den daglige drift, at man slet ikke kigger op og overvejer, hvor man er på vej hen. Er det eksempelvis de rigtige kunder man jager? 
Meget handler om rene nødvendigheder. At man skal have driften til at køre. Man holder sig oven vande. 

I gennem det sidste år har vi gennemført en række kurser med overskriften "Er du flue eller ørn?". Det handler i alt sin enkelthed om hvordan, man leder sin forretning. Er man en flue, der bare sidder på væggen og lader omstændighederne afgøre, hvor man flytter sig hen? Eller er man en ørn, der flyver højt på himlen, har det store overblik og selv sætter retningen? 

Det er selvfølgelig bare billeder på forskellige måder, at gebærde sig strategisk. Men selvom det kan lyde forenklet, er der faktisk forbavsende mange dygtige og hårdtarbejdende virksomhedsejere, der gennem mange års kamp for at holde forretningen kørende, har mistet overblikket og egentlig ikke længere har nogen plan. Og en plan der var en god ide for tyve år siden, er altså ikke længere nogen plan. Her må man sommetider erkende, at man har brug for at få nogle nye øjne på tingene.  
 
Men det hele hviler ikke kun på jer. I Arbejdsgiverne gør vi også, hvad vi kan for at råbe politikerne op og sikre bedre rammevilkår. Et incitament kan være, at der er en betydelig gevinst at komme efter for hele det danske samfund. Virksomheder med højest ni ansatte udgør 25 procent af erhvervslivets samlede omsætning. Det viser tallene fra en ny stor undersøgelse fra FSR og Experian. Politikerne har derfor god grund til at have fokus på vilkårene for de mindre virksomheder. 

Det skal vi nok sørge for, at de ikke glemmer. Får de pressede mindre virksomheder også sat en ny kurs og rettet skuden op, er der grund til at tro, at vi går nye tider i møde.

Af Jani Lykke Methmann, direktør