Jani Lykke Methmann

Regeringen overser den helt almindelige virksomhed

Så kom nyheden ud om, at regeringen nedsætter et nyt produktionspanel med tunge erhvervsfolk. De skal vende en udvikling, hvor Danmark bliver ved med at tabe industriarbejdspladser til udlandet. Baggrunden er, at Danmark har mistet 120.000 industriarbejdspladser de sidste ti år. 

Det er et rigtig godt initiativ fra regeringen. For situationen er alvorlig. Vi sidder med konsekvenserne af, at politikerne i et årti stirrede sig blinde på, at Danmark skulle satse på vidensjob i den internationale arbejdsdeling. Væksten skulle komme fra forskning, udvikling og design og markedsføring, mens der var mindre bekymring over udsigten til, at jobbene i fremstillingsindustrien forsvandt til andre lande. 

Det var ikke så smart, hvad de fleste politikere også har erkendt i dag. Man kan ikke undvære industrien. Udover den konkrete værdi af arbejdspladserne, er der nemlig også en tæt sammenhæng mellem innovation og en hjemlig industriproduktion, hvor man kan afprøve og omsætte alle de gode idéer og tanker. 

Nu sker der så noget. Men i produktionspanelet skal der sidde en række af helt store direktører og koncernchefer. Kun et par enkelte direktører er kommet med som repræsentanter for helt almindelige virksomheder, der ikke kan tælle sine ansatte i hundreder eller tusinder.

Vi undrer os i Arbejdsgiverne. For selvfølgelig er det godt, at have de store drenge med. Men hvorfra kender de den virkelig, som de fleste danske virksomheder lever i, mens de flyver rundt til bestyrelsesmøder i hele verden? Faktum er jo, at 99 procent af de danske virksomheder har under 100 ansatte. Og lige knap har en ledelsesstil, der kræver deres jævnlige tilstedeværelse i Hong Kong eller New Delhi. Af de omkring 300.000 virksomheder, der er registeret i Danmark, har kun 1900 virksomheder mere end 100 ansatte.      

I Arbejdsgiverne besøger vi årligt over 1000 danske virksomheder og har fingrene langt nede i virksomhedernes dagligdag. Her ser vi et enormt uforløst vækstpotentiale, som vi kun kan få omsat til job og udvikling, hvis vi sætter alle gode kræfter ind. Det skal være med et produktionspanel, som ikke kun repræsenterer de helt store spillere. De store drenge skal selvfølgelig være med, men i særdeleshed også repræsentanter for de helt almindelige danske, ejerledede virksomheder, der udgør grundstammen i dansk erhvervsliv. 

Af Jani Lykke Methmann