Mikael Tipsmark

Mikael Tipsmark, chefkonsulent

Giv banken den kolde skulder

Der har efterhånden været megen snak om bankernes manglende vilje til at låne penge ud og alle de problemer, det skaber. Da jeg hver dag møder mange virksomhedsejere, ved jeg, at der er noget om snakken. En del faktisk. Men man kan også gøre sig mere uafhængig af banken og gå sine egne veje. 

Bankrådgivere ved givetvis meget om mange ting. Men hvordan man driver virksomhed, ved de fleste af dem meget lidt om. De har sjældent selv drevet en virksomhed og erhvervslivets vilkår kender de i bedste fald kun teoretisk. Det tænker de færreste virksomhedsejere over, når de henvender sig og vil låne penge.

Til at starte med møder kunden en erhvervsrådgiver, som kun forstår en lille del af det, kunden har at fortælle. Helt galt går det, hvis man benytter den rådgiver, man bruger privat. Rådgiveren kan i øvrigt ikke selv træffe beslutningen om lånet. Det har banken en særlig kreditafdeling til. Derfor skal rådgiveren fortolke kundens ønsker for kreditafdelingen, og her går endnu mere viden tabt.

Men kunden har også selv et ansvar. Man kunne jo starte med at komme med friske tal. Alt for ofte møder kunden op med gamle årsregnskaber og i det hele taget forældede data. Derudover kan man også hjælpe sig selv ved at gøre alting skriftligt. Det er den bedste chance for at mindst mulig viden går tabt. Og endelig kan man også på forhånd gøre op med sig selv, hvad man vil bruge banken til. Så har man gjort sit. Og kommer det ikke til at fungere med banken, kan man i stedet benytte sig af Væksthusene, som støtter virksomheder i at skaffe kapital. 

Banken er ofte god til driftskreditter og betalinger. Men det halter, når det gælder vækstinitiativer, udvikling af nye produkter og nye markeder. Men her er der også andre alternativer. Der er mulighed for vækstlån eller et engagement med Langfristet Erhvervsfinansiering. Deres sigte er, at sikre langfristet lånefinansiering til sunde danske virksomheder. 

Man kan også gøre brug af leasing, når det drejer sig om anskaffelser af nye maskiner og kørende materiel. Bankerne kan jo uden videre opsige deres aftale fra den ene dag til den anden. Leasingselskaberne er derimod bundet af deres aftaler, når kunden overholder sin del af aftalen.
 
Leasing af bygninger kan også være svaret på kreditforeningernes manglende vilje til at yde lån i udkantsområder. Det kræver en nøjere beregning, men er absolut et alternativ til bankernes manglende lyst til at låne til erhvervsbygninger udenfor de store erhvervsområder. Der er altså masser af alternativer. Man skal bare tænke sig lidt om. Og så lade bankerne passe lidt sig selv. Endelig kan man overveje, hvad ens plan egentlig er. Er man en flue, der sidder på sidelinjen og kigger på eller er man en ørn, der flyver højt oppe og har overblikket.

Af Mikael Tipsmark, chefkonsulent