10 arbejdsudbud-løsninger er resultatet af demokratisk debat mellem Arbejdsgivernes udvalgspolitikere

Arbejdsgiverne: Sådan løser vi manglen på faglært arbejdskraft, hr. beskæftigelsesminister

Individuel uddannelsesvejledning, fasthold stigning i pensionsalder og lavere skat i top og bund. Sådan lyder brancheorganisationen Arbejdsgivernes tre løsninger på udfordringen med mangel på faglært arbejdskraft. Løsninger, som i går er blevet overrakt til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Selvom regeringen i går har kunnet fortælle, at de har nået delpartsmålet i trepartsaftalen om at oprette mindst 2.100 flere praktikpladser; og selvom omprioriteringsbidraget er blevet fjernet på erhvervsskoler, skal der tungere skyts til.

Det er konklusionen efter brancheorganisationen Arbejdsgiverne i går holdt fællesmøde for deres Industri-, Byggeri-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsudvalg under temaet ”Vejen til øget udbud af arbejdskraft”.

Det kom der tre hovedbudskaber ud af, som formand i Arbejdsgiverne, Fleming Frederiksen, på dagen overrakte til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

  1. Alle folkeskoleelever skal vejledes individuelt i 9. klasse om valg af ungdomsuddannelse.
  2. Sænk skatten på arbejde både i bunden og toppen, så flere får gavn af at arbejde mere.
  3. Fasthold at pensionsalderen stiger i takt med levealderen stiger.

Selvom hvert forslag handler om forskellige grupper i samfundet: De unge, der skal vælge en erhvervsuddannelse. Dem uden for arbejdsmarkedet, der skal hjælpes i gang. Dem inden for, der skal have støre økonomisk incitament til at skabe vækst. Og dem i slutningen af arbejdslivet, vi ikke har råd til at miste.

- Hvis der bliver investeret i erhvervsuddannelser – ikke kun i undervisningen, men også i miljøet omkring, vil vi kunne løse mange af de udfordringer med mangel på erhvervsuddannede, som så mange gerne vil være med til at løse, siger Fleming Frederiksen, formand i Arbejdsgiverne, men understreger, at:

- Der skal ikke lyde nogen som helst tvivl om, at man skal ud af arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt og ikke kan arbejde. Men at lade hele årgange på det erhvervsfaglige område gå på pension, om man er nedslidt eller ej, ville være et kæmpe videnstab for vores virksomheder og stoppe vækstmulighederne. Vi har brug for kvalificerede hænder – både gamle og unge.

Andelen af virksomheder med produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft har været stigende inden for industri, bygge og anlæg samt service fra 2012 til i dag, viser tal fra Danmarks Statistik. Derfor kommer det til at få en stor negativ påvirkning af brancherne, hvis der som forventet kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anerkender, at der er mangel på arbejdsplads – og at der skal gøres noget:

- Min bekymring er, at vi potentielt kommer til at løbe tør for arbejdskraft. Og hvis vi gør det, kommer vi til at se det, vi så ved sidste økonomiske krise. Altså lønstigninger, lønpres, man hugger medarbejderne fra hinanden. Det er der som sådan ikke noget galt i, men det kommer til at føre til stigende lønpres, og det kommer til at gå ud over vores konkurrenceevne.

Den bekymring deles af Arbejdsgivernes virksomheder, som lider under manglen på faglært arbejdskraft lige nu. Derfor er adm. direktør i Arbejdsgiverne, Mads Graves, glad for, at beskæftigelsesministeren har sat tid af til at lytte til erhvervslivet:

- Det er dejligt at beskæftigelsesministeren hiver en halv dag af kalenderen for at køre hele vejen fra København til Odense, for at mødes med vores politikere. Det må betyde, at han tager udfordringen med at finde arbejdskraft seriøst. Nu håber jeg så på, at politikerne på Christiansborg lytter til de løsninger, vi i dag i samarbejde med repræsentanter for industrien, værkstederne og byggepladserne har udfærdiget, siger han.

Læs alle 10 løsninger på udfordringen med mangel på arbejdskraft her.

Følg os her:    

Kontakt

Amalie Klitgaard

Pressemedarbejder
Amalie Klitgaard
Telefon: 2070 0135
akl@arbejdsgiverne.dk

For yderligere kommentarer:

Formand i Arbejdsgiverne, Fleming Frederiksen, telefon 2230 0306

Adm. direktør i Arbejdsgiverne, Mads Graves, telefon 4031 0575

Pressechef for beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen: Jens Jacob Lerche, telefon 7220 5021

Klik på billederne for at downloade i høj opløsning:

De 10 arbejdsudbud-løsninger er resultatet af demokratisk debat mellem Arbejdsgivernes udvalgspolitikere. Her ses adm. direktør Mads Graves tale med beskæftigelsesministeren.

På dagen holdt Ejner K. Holst, næstformand i FH, samt Jens Troldborg, chefkonsulent i DA, oplæg om arbejdsudbuddet og mere arbejdskraft.