Mads Graves

Mads Graves, adm. direktør hos Arbejdsgiverne

De mindre virksomheder tager et kæmpe socialt ansvar

Susanne Westhausen, direktør i arbejdsgiverorganisationen Koorperationen, har i medierne gjort opmærksom på, at vi har 100.000 ledige i Danmark. Alligevel hører hun hele tiden arbejdsgivere beklage sig over, at de mangler arbejdskraft.

Hun siger, at de skal få skyklapperne af og tage et kig på de ledige, der står klar til at sætte vækkeuret og snøre skoene.

Det er faglærte medarbejdere, der er størst mangel på. Det oplever mange af Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder indenfor industri, smede, el og vvs dagligt. Også Dansk Metal konkluderer i en undersøgelse, at 62 procent af tillidsrepræsentanterne i Region Syd arbejder på en virksomhed, hvor der mangler faglært arbejdskraft - en stigning på 15 procent.

Virksomhederne kan sagtens bruge ufaglærte - hvis de er villige til at lære.

Men Westhausen har en god pointe i, at der selvfølgelig er noget at hente i gruppen af ledige. Virksomhederne kan sagtens bruge ufaglærte - hvis de er villige til at lære. Men her kan man i en debat hurtigt glemme anerkendelsen af, at jobbene i industrien kræver læring og uddannelse. Det er altså ikke noget, man kommer ind fra gaden og varetager. Og så hjælper det ikke industrien, at der er mange der gerne vil stille vækkeuret og snøre skoene - hvis ikke de vil eller kan lære faget. 

Hvad angår socialt ansvar, så ved vi, at mange af vores virksomheder faktisk tager et stort ansvar. Mindre virksomheder lever ofte højt på at kunne rekruttere fra lokalområdet. Så hvis det lokale kommunekontor ringer og spørger, om Dorte eller Hans kan komme i fleksjob, eller Sabine eller Nikolaj må komme et par timer om ugen, fordi de er skoletrætte, så kan det stort set altid lade sig gøre. 

Når snakken er faldet på emnet under vores besøg hos vores medlemmer, fortæller de både om hvordan, at de har betalt spillegæld for lærlinge, betalt indskud til bolig for medarbejdere, og smurt madpakker til ham den unge, der skal hjælpes lidt. Det er da et udtryk for vilje og overskud og socialt ansvar.
  
Endvidere påstår Susanne Westhausen, at alt for mange arbejdsgivere bruger påstanden om ”mangel på arbejdskraft”, som en ulden undskyldning for hurtigt at rette blikket mod udlandet og ansætte Piotr frem for Peter og derved udhule danske løn- og arbejdsvilkår. Vores medlemsvirksomheder ansætter Pjotr, hvis han kan og vil. Ligesom de ansætter Peter, hvis han kan og vil.
 

Følg os her:    

"Vi er rigtigt glade for at have vores forsikringer gennem Arbejdsgiverne. Dækningerne i aftalen er meget fordelagtige, og det er besparelsen også."

Læs om medlemskab - klik her
Leif Frisk, Smedager Smede- og Maskinforretning

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk