Svejser

Vækst i hele Danmark?

Landbrugskrisen er ved at være fortid. Blandet os der servicerer landbruget, oplever vi en positiv stemning.

Der kommer igen større reperationsordrer, som man ellers har været tilbageholdende med i lang tid. Det er blevet sjovere at være landsbysmed. En indtjeningsforøgelse på bare 5-10 procent smitter nemlig hurtigt af på den underskov af virksomheder, som også lever af landbruget. 

I mit eget tilfælde er det en smede- og maskinforretning. Her kan vi bestemt mærke, at tingene er ved at vende. At krisen er forbi, har vi længe kunne læse i de landsdækkende medierne - men har ikke mærket så meget til i landdistrikterne - indtil nu. Lad os håbe, at den udvikling forsætter. 

Regeringen har en målsætning om, at der skal være vækst i hele Danmark. Det er flotte ord, som nok de færreste politikere kan være uenige i. Men skal det ikke bare blive ved snakken, så er landbruget meget vigtigt. Eksempelvis her i det nordjyske – og andre landområder - hvor produktionsdanmark foregår. Herude på landet, hvor en god del af Danmarks velstand også bliver grundlagt. 

Men gennemsnitsalderen for en ejer af en landbrugsbedrift er 54 år. En del foretagender står overfor at skulle generationsskifte i de kommende år og en ny generation skal være interesserede i at tage over - og ikke mindst have mulighed for det. Her er det ofte bankerne, der sidder med nøglen. Derfor glæder det mig at se, at det lokale pengeinstitut senest har været med til at finansiere to ejerskifter.

Men så glat går det langt fra altid. Ofte vurderer bankerne, at ejendommene herude er ingenting værd, når de skal kreditvurdere. selvom der har været drevet forretning i dem i generationer og stadig gør – med sikre resultater. Men det er langt fra altid nok. Mange virksomheder kan alligevel ikke få lov til at låne til selv små udvidelser af deres erhvervsejendomme eller produktionsanlæg. Fordi de ligger i det forkerte postnummer. Det skal vi have gjort noget ved, hvis vi for alvor vil have vækst i hele Danmark.

Af Jens Andersen, formand for lokalafdeling Nord

Følg os her:    

"Jeg har haft stor glæde af Arbejdsgiverne - medarbejderne er altid imødekommende og hjælpsomme."

Læs om medlemskab - klik her
Kent Hansen, Albia i Hobro

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk