Mads Graves

Mads Graves, direktør i Arbejdsgiverne

Hvem tager Troels Lund Poulsen med ud i virkeligheden?

250.000 danskere risikerer at miste deres job. De bliver presset ud af moderne teknologi, lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny rapport fra konsulenthuset McKinsey. Ifølge ministeren drejer det sig om chauffører, smede og mekanikere.

Her er jeg ved at tabe underkæben. Ministeren taler om fremtidens arbejdsmarked, og at det er vigtigt, man er med på ny teknologi - og det er fuldstændig rigtigt. Det er utrolig vigtigt, at man videreuddanner medarbejdere og som virksomhed griber de teknologiske muligheder. Her er vi fuldstændig enige med ministeren.

Men timingen og signalværdien er helt skudt ved siden af i forhold til den virkelighed, der befinder sig lige uden for døren. Jeg har ikke kendskab til chauffører og mekanikere. Men i Arbejdsgiverne repræsenterer vi over tusinde industri- og smedevirksomheder, og her ser vi, at smede er en mangelvare i alle egne af landet. 

Vi står i dag i en situation, hvor vi i Danmark ikke kan forsyne os selv med arbejdskraft. Senest viste en undersøgelse i Arbejdsgivernes erhvervspanel, at 70 procent decideret må sige nej til ordrer. Arbejdsløsheden er nede på 2,5 procent - mangler man en smed, må man kapre fra en konkurrent eller rekruttere fra udlandet. 

Skulle vi ikke starte med at løse disse nutidige udfordringer i stedet for at fokusere på forudsigelser om fremtiden, som sikkert er rigtige, men som ingen egentlig ved noget om. Den virkelighed, vi rent faktisk kender, er, at smede- og industrivirksomheder har fuld fart på og har et stort behov for arbejdskraft. Men de må se langt efter den. 

Danmark er nemlig først og fremmest et produktionsland, og for at holde det kørende kræver det en betydelig mængde smede og industriteknikere. Men alt for få unge vælger i dag en erhvervsuddannelse. I 2001 var det 31 procent af en ungdomsårgang. I år var det 18 procent. Det matcher slet ikke udviklingen på arbejdsmarkedet. 

Derfor sender landets beskæftigelsesminister her et helt forkert signal. Det smager lidt af den samme virkelighedsfjerne tankegang, som i starten af 00’erne var med til at overbevise danskerne om, at vi nu skulle være et videnssamfund og alene leve af at udtænke gode idéer og lade andre om at producere dem. Det har politikerne erkendt var et fejlskud - men i 2017 kæmper vi stadig med konsekvenserne. Så hvis ministeren er interesseret, vil vi gerne invitere ham en tur med ud i virkeligheden.

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk