Laerling

Tilbyd digitale vækstpiloter til virksomhederne

Danmark går glip af tusindvis af arbejdspladser, fordi virksomhederne ikke tænker digitalt. Det gælder i sær de små og mellemstore virksomheder, der taber konkurrenceevne, når de producerer for dyrt. Det viser en ny forskningsrapport fra SDU, hvor man har spurgt 270 virksomheder om deres digitale strategi. 

Virksomhederne er godt klar over, at det digitale er relevant – men i praksis gør de ikke nok. Professoren bag undersøgelsen Jan Stentoft peger på, at vi langsomt mister konkurrencekraft, og derved kan miste flere arbejdspladser. I forvejen har vi set en udflytning af produktion. Noget af produktionen er kommet tilbage netop som følge af digitalisering. Så der altså en klar gevinst ved at tage digitalisering alvorligt. 

Det handler om industri 4.0, hvor den fysiske produktion bliver bundet tættere sammen med den digitale verden. Det handler om at bruge maskiner, som kan kommunikere med hinanden og udnytte data, så virksomhederne kan styre deres produktion bedre og gøre produktion og produkter mere konkurrencedygtige. 

Det går fint i tråd med regeringens redegørelse om vækst og konkurrenecevne fra i år, der viser, at de mest digitaliserede virksomheder, er de mest produktive. Og at en medarbejder i de mest digitaliserede virksomheder skaber værdi for 135.000 kr. mere om året end en ansat i de mindst digitaliserede.
 
Arbejdsgiverne mener, at det bare er med at komme i gang med industri 4.0. Men vi ser også samtidig, at virksomhederne er udfordret på så mange andre områder, at de reelt ikke har overskuddet til at give digitaliseringen den nødvendige prioritet. Det er dog også vores erfaring, at det ikke er ret meget der skal til for at gøre en forskel.
 
Arbejdsgiverne foreslår derfor, at man starter en ordning, hvor virksomheder kan få en digital vækstpilot ud i en kortere periode på eksempelvis et halvt år. 
Finansieringen kan komme ved en markant sanering af udbuddet af offentlige erhvervsfremmeordninger, som vores erfaringer viser, at de færreste mindre virksomheder bruger. 

Tidligere erfaringer med lignende ordninger som videnspilot-ordningen har været meget postive. Tal fra Styrelsen for Forskning og Innovation har her vist, at i to ud af tre tilfælde øgede det virksomhedernes omsætning – og endte endda med at virksomheden efterfølgende fastansatte vedkommende. Det lægger derfor lige til højre ben at få hjulpet flere af de mindre virksomheder i gang med industri 4.0.

Af Mikael Tipsmark, branchechef for industri i Arbejdsgiverne

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk