Lærling

Hanne Nylev, N.H. Stål, medlem af Arbejdsgiverne

Ønsker politikerne ikke danske arbejdspladser?

Jeg fik nær en skrue galt i halsen, da jeg hørte, at politikerne vil tage tilskuddet fra erhvervsskolerne. Som erhvervsdrivende bliver vi konstant mindet om at tage lærlinge. Derudover har vi som medlem af Arbejdsgiverne lavet en aftale om, at 10 procent af vores ansatte skal være lærlinge i 2020. 

Men der findes efterhånden ikke ret mange lærlinge inden for metalbranchen. Selvom efterspørgslen i virksomhederne er enorm. Vi, der så rent faktisk har fået en lærling, ønsker de bedste forhold for dem. Men her må vi sande, at der efterhånden er blevet sparet meget på erhvervsskolerne de seneste år. Derfor er vi begyndt at sende en værktøjskasse med vores smedelærlinge, når de skal på skole, hvor udstyret ofte nedslidt og ikke tidssvarende. 

Hvis denne nedprioritering af erhvervsskolerne fortsætter, er det oplagt, at danske virksomheder i vækst må flytte til udlandet eller rekruttere udenlandsk arbejdskraft i vid udstrækning. Er det virkelig sådan, det skal være? Kan vi ikke formå som produktionsland selv at uddanne de folk, vi har brug for? 

Samtidig kan vi se, hvordan 73 procent af en ungdomsårgang vælger gymnasiet. Og umiddelbart er der ikke nogen udsigt til, at det vender. Derfor er det mindste, man kan gøre, at sikre nogle gode forhold for de unge, der faktisk vælger det, som Danmark har brug for. For det er rigtig fint, at mange vælger gymnasiet – men har vi virkelig brug for, at 73 procent går den vej?

Her kan vi bare tage et hurtigt kig på arbejdsløshedsstatistikken for akademikere. Her ser vi, at en ganske betragtelig del går arbejdsløse i flere år, efter de har afsluttet deres uddannelse. Ser man derimod på nyudlærte smede eller industriteknikere, har jeg faktisk ikke hørt om nogen, der ikke var afsat på arbejdsmarkedet i løbet af ganske kort tid. 

Kære politikere, vågn nu op af tornerosesøvnen. Vi har så hårdt brug for, at flere unge vælger de mange muligheder, der er inden for håndværk og industri. Men I gør det sørme ikke let for os, når I bliver ved med at skære på erhvervsskolerne.

Af Hanne Nylev, N.H. Stål, medlem af Arbejdsgiverne, industrivej 24, 5762 Vester Skerninge

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk