Egon Hansen

Egon Hansen, branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne

I dag er alle unge talentfulde

I dag suser 73 procent af en ungdomsårgang direkte ind på gymnasiet. Det gør de blandt andet, fordi man har skabt en myte om, at det er det eneste rigtige valg for en ambitiøs ung mand eller pige. Og hvem vil ikke være ambitiøs i dagens præstationssamfund, hvor alle har talent, der skal fremvises på tv i bedste sendetid?

Unge mennesker har i dag brug for stress-coaches og psykologer for at kunne håndtere de store forventninger til sig selv. I denne tidsånd trives gymnasiet rigtig godt – da alle muligheder her står åbne. Her kan man blive alt fra advokat til astronaut, og man behøver endda ikke træffe beslutningen lige nu. 

Sådan er virkeligheden bare ikke. Vi har ikke brug for, at alle bliver akademikere. Det er heller ikke alle, der egner sig til at være akademikere. Vi har derimod brug for en lang række af forskellige fagområder, for at vores samfund kan fungere. Det får vi bare ikke i dag, og derfor mangler vi arbejdskraft i håndværksfagene og i industrien. 

Da jeg var ung og fik min realeksamen, var der ikke nogen, der så skævt til en erhvervsuddannelse. Jeg valgte at blive elektriker, hvilket har givet mig et spændende arbejdsliv som både ansat el-installatør, selvstændig el-installatør og senere selvstændig med en virksomhed, der fremstillede automationsudstyr til industrien. Og alle årene har der været stor efterspørgsel på mine kompetencer.   

Som samfund - forældre, lærere, skoler - skal vi være langt bedre til at stimulere de unge til at træffe nogle valg, som de faktisk kan indfri. Eksempelvis inden for erhvervsuddanelserne. I stedet for at bilde dem alle sammen ind, at de kan blive alting, og at alle valg, der ikke starter med tre år i gymnasiet, er uambitiøse. 

Der gemmer sig uden tvivl mange dygtige håndværkere blandt de mange unge på gymnasiet. Her kunne mange opnå en helt anden anerkendelse, hvis de kom på den rette hylde. I stedet for at hutle sig gennem gymnasiet, fordi de rent boglige fag egentlig ikke interesserer dem så meget, når det kommer til stykket. 

Men det kræver et større holdningsskift, og det kommer til at tage mange år.  Der er ingen hurtige løsninger, men der er gode steder at starte på et langt, sejt træk.

Af Egon Hansen, branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk