Laerling

Foto: Colourbox

Åbn din virksomhed for studerende og få en masse igen

På Fasterholt Maskinfabrik ved Brande har de haft besøg af en gruppe produktionsingeniør-studerende fra Aarhus Universitet i tre måneder.

De kiggede på produktionsoptimering – fra jernet kommer ind, og til det færdige produkt kommer ud. Herefter kom de med et forslag til en effektivisering, hvor virksomheden sparer 15 timer per emne, som de producerer 150-200 af om året. En ret solid besparelse.

Det er et godt eksempel på, hvordan både de studerende og virksomhederne har stor glæde af et samarbejde. De studerende kommer ud og bruger deres kompetencer i praksis, og virksomheden bliver opdateret på den nyeste teknologiske viden og får nogle nye øjne på deres arbejdsgange.    

De studerende stiller en masse spørgsmål. Det skal man være klar til at tage imod. Det kan godt blive lidt skoleorienteret, men man skal ikke tage fejl af, at der er en baggrund for det, de studerende kommer med. Bagefter sidder virksomheden med et idekatalog, som den kan vælge at bruge de bedste idéer fra.   

Det kunne også være en uddannelse som produktionsteknolog, der findes over hele landet. Begge uddannelser ser på optimering af lager, layout og vareflow gennem produktionen. De studerende kan derfor være med til at minimere antallet af håndteringer af varerne og optimere bearbejdningsgraden. Hvor er flaskehalsene? Er det varer, forbindelser, lagerbinding eller kapitalomkostninger? Det er alle parametre, der kan reduceres på for at forbedre økonomien. 

Jeg ser ofte, hvor travlt virksomhederne har. Mange steder har man ikke tiden til at se tingene lidt ovenfra. Så der er rigeligt at tage fat på for en gruppe studerende, der skal lave et projekt. Jeg vil derfor gerne opfordre virksomhederne til at tage imod disse muligheder.

På Syddansk Universitet i Odense gør de snart opmærksom på deres uddannelser over for virksomhederne, når de holder ”Praktik- og projektdag”. Lignende arrangementer finder sted over hele landet. Man kan også bare gøre noget selv og ringe til en uddannelsesinstitution og høre, om der kan laves en aftale. Det vil man ikke fortryde.

Af Henrik Hamann Nørskov Juel, industrikonsulent i Arbejdsgiverne 

Følg os her:    

"Jeg meldte mig ind i Arbejdsgiverne i 1992, og jeg har haft stor glæde af medlemskabet.
Jeg bruger bl.a. det gode netværk, forsikringsordningerne, og så har jeg også fået juridisk støtte ved patentsager."

Læs om medlemskab - klik her
Henning Elkær, Elkær Maskiner

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk