Studenter

Uansvarligt at lade 73 procent vælge gymnasiet

Der er mange flotte løfter om faglærte i denne tid. Politikere og kommuner overbyder hinanden med ambitiøse udmeldinger om de mange unge, der fremover skal have en erhvervsuddannelse i deres kommune. På landsplan er målsætningen, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse. Det er man bare ikke i nærheden af i mange kommuner.

I Region Nordjylland søger 24 procent ind på en erhvervsuddannelse. Men i den anden ende af skalaen ligger Region Hovedstaden, hvor kun 13 procent vælger en erhvervsuddannelse og i Gentofte Kommune er det helt nede på 3 procent. 

Vi står i en situation, hvor Danmark kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fire år og 70.000 faglærte i 2025. Og det kan vi allerede mærke ude i virksomhederne. Smede og industriteknikere er i flere områder næsten umulige at opdrive. Det lægger en dæmper på virksomheder i vækst, der har brug for at ansætte nye folk. Det skader simpelthen landets produktivitet og vores fælles økonomi. 

Samtidig vil der i 2025 være et overskud på 46.000 med kun en studentereksamen og 12.000 med en lang videregående uddannelse, som der ikke er arbejde til. Tænk, hvor ærgerlige de unge bliver, der efter fem år på universitetet, finder ud af, at der i deres tilfælde ikke venter et godt arbejde, en god løn og alt det andet, de har forestillet sig. 

Når samfundet betaler unge penge for at tage en uddannelse i form af SU, sender det et signal om, at der er behov for, at de tilegner sig den pågældende uddannelse. Det er en blåstempling. Alligevel bliver man ved med at optage studerende på visse uddannelser i mængder, som arbejdsmarkedet ikke kan opsuge. Tænk, hvis man i stedet kunne få flere af de unge over på erhvervsuddannelserne. Her skal vi blive bedre til at formilde alle fordelene ved en erhvervsuddannelse. Jobsikkerhed. Mulighed for at blive selvstændig. Glæden ved at kunne skabe et produkt med sine hænder. Og så er der i øvrigt stadig mulighed for senere at læse videre.
 
Politikere og embedsmænd er i gang med at vende skuden. Men det går stadig den gale vej. Der skal meget mere handling bag ordene, hvis vi ikke skal stå overfor en uoverskuelig udfordring. Indtil da står man i mange håndværks- og industrivirksomheder og ser måbende til, mens 73 procent af en ungdomsårgang drøner direkte ind på en gymnasiel uddannelse. Det bør man som ansvarlig politiker ikke bare se stiltigende til.

Af Jens Andersen, lokalafdelingsformand

Følg os her:    

"I sin tid, da jeg læste til installatør, skulle vi lave en fiktiv virksomhed. Vi ringede først til en anden arbejdsgiverorganisation, men de havde ikke "tid" til at hjælpe os. Herefter ringede jeg til Arbejdsgiverne - de kom med det samme, hjalp og svarede på alle de spørgsmål, vi havde. Og så var det jo ikke så svært at vælge, hvor vi skulle melde os ind?"

Læs om medlemskab - klik her
Per Johansen, Ekspres VVS

Kontakt

Morten Ravn Pressemedarbejder
Morten Ravn
Telefon: 2118 0540
mra@arbejdsgiverne.dk