Energispareloven

Regeringens stop-and-go politik er uansvarlig

Regeringen har besluttet at droppe eller udskyde støtten til opførelse af nye havvindmøller – for at lukke noget af hullet efter pso-afgiften, som skulle finansiere den grønne omstilling. For et par uger siden var det støtten til solceller, der fik kniven. Det er ellers ikke længe siden, at politikerne signalerede til virksomhederne, at grøn energi var fremtiden, og at de relaterede industrier havde deres fulde opbakning.

Danmark har længe indtaget en førerposition i verden, når den kommer til miljørigtig teknologi - en position, som det har taget årtiers udvikling i innovative virksomheder at nå. Det har skabt store virksomheder, der også giver arbejde til en hel underskov af underleverandører. I 2014 var der 28.676 fuldtidsbeskæftigede i vindmøllebranchen. Herudover 1.450 hos energiselskaber og andre vindmølleopstillere. I alt godt 30.100.

Men nu trækker man tæppet væk under det hele. Det kommer til at koste arbejdspladser og sætter vores position over styr. I flere andre lande er man også langt fremme med denne udvikling. Så det varer ikke længe, før de overhaler Danmark, hvis vi forsætter denne kurs. Samtidig kan det nemt friste de mest rentable virkeomheder over evne til at flytte produktionen til udlandet.

Det største problem er dog den stop-and-go politik, som politikerne fører. I nogle år bygger man noget op og giver indtryk af, at det er fremtiden. Virksomhederne indretter deres forretning derefter og satser store summer. Nogle år efter kommer der en regering med et andet fokus, der pludselig trækker den anden vej - med den konsekvens, at en række virksomheder mister deres eksistensgrundlag.

Det dur simpelthen ikke, at virksomhederne ikke kan regne med, at de spilleregler som staten kommer med i dag også gælder i morgen. Det er for mig helt tydeligt, at der her bliver truffet nogle beslutninger af folk, der ikke ved noget som helst om, hvad det vil sige at drive en virksomhed, og hvad det vil sige at indrette sin forretning efter, at det er en bestemt teknologi, der er efterspørgsel på - hvad det koster. Det er simpelthen det mest tydelige billede på, at flere af de ansvarlige politikere er fra langt fra virkelighed.  

Selvfølgelig er der ingen garantier, når man gør forretning. Men den måde som regeringen dropper støtten til den ene branche efter den anden, fordi de hellere vil bruge pengene på noget andet, er direkte uansvarligt. Virksomhederne skal være i en situation, hvor de tør tro på, at de også har opbakning i fremtiden – ellers kommer de til at stå alt for svagt overfor konkurrerende virksomheder i udlandet.

Af Jani Lykke Methmann, direktør

Del

"I sin tid, da jeg læste til installatør, skulle vi lave en fiktiv virksomhed. Vi ringede først til en anden arbejdsgiverorganisation, men de havde ikke "tid" til at hjælpe os. Herefter ringede jeg til Arbejdsgiverne - de kom med det samme, hjalp og svarede på alle de spørgsmål, vi havde. Og så var det jo ikke så svært at vælge, hvor vi skulle melde os ind?"

Læs om medlemskab - klik her
Per Johansen, Ekspres VVS

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk