Tag en lærling

Formand for Arbejdsgiverne Fleming Frederiksen bragte
Arbejdsgivernes initiativ "Tag en lærling" i fokus på Folkemødet. Foto: Morten Ravn

Arbejdsgiverne slog et slag for flere lærlinge

Arbejdsgiverne var i debat med det politiske Danmark på årets Folkemøde. Her var man omkring både Danmark som produktionsland og innovation i folkeskolen. Men det kom særligt til at handle om, hvordan man løser manglen på faglærte, hvor Arbejdsgiverne markerede sig med initiativet ”Tag en lærling”. 

Folkemødet på Bornholm 2016 satte rekord med 40.000 deltagere om lørdagen. Til at dække begivenheden var der ikke mindre end 685 journalister. I dette menageri af kendte tv-personligheder, politikere, organisationer og borgere befandt Arbejdsgiverne sig i knap tre dage. Særligt udfordringen med mangel på faglærte kom i fokus ved debatten ”Giv produktionen i Danmark en saltvandsindsprøjtning”. 

Blandt paneldebattens seks deltagere var direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup, Claus Jensen fra Dansk Metal og formand for Arbejdsgiverne Fleming Frederiksen.

Konkrete initiativer

Fleming Frederiksen skabte opmærksomhed omkring et konkret initiativ, som skal skaffe flere praktikpladser til de unge og dermed også gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse. 
Initiativet hedder ”Tag en lærling” og handler om, at Arbejdsgiverne sidste år satte sig for, at 10 procent af de ansatte i medlemsvirksomhederne skal være lærlinge i 2020. Et mål, som man allerede er godt på vej til at opfylde. Dermed er Arbejdsgiverne den første organisation, der har sat sig et konkret mål for, hvor mange praktikpladser de vil levere. Tanken er, at det skal brede sig til andre organisationer og virksomheder, så man i fællesskab får løst udfordringen med mangel på praktikpladser.

HR-chefer fra CBS 

Konkret står Danmark med en kolossal udfordring med mangel på faglærte. Undersøgelser viser, at vi kommer til at mangle 30.000 faglærte om fire år og 70.000 faglærte i 2025. Arbejdsgivernes initiativ blev da også vel modtaget af panelets deltagere. Heriblandt formanden fra Dansk Metal, Claus Jensen, der talte om, at mange af de store virksomheder ikke tager lærlinge, og hvordan tingene har ændret sig.
- Dengang jeg skulle søge læreplads, kom jeg drønende ned til virksomheden på min borede knallert med langt hår og læderjakke. Værkføreren har nok tænkt, at jeg kunne næsten ikke være så dum, som jeg så ud, sagde Claus Jensen og fik hele teltet til at grine.
- Han begyndte at spørge til min knallert, og hvordan jeg havde fået den til at køre så hurtigt. Jeg fortalte, hvordan jeg rodede med motoren, og han har nok tænkt, at jeg havde noget teknisk kunnen. I dag har mange større virksomheder en kvindelig HR-chef, der er uddannet på CBS. Hvis sådan en ung knægt kommer til hende, tænker hun på sin datter derhjemme, og tænk hvis hun kom hjem med sådan én, sagde Claus Jensen og fik teltet til at grine igen. 
Han mente, at der i dag aldrig ville opstå den samme snak mellem HR-chefen og den unge, og derfor støder man mange af dem fra sig, som faktisk kan noget med deres hænder og som i øvrigt har et stort potentiale.

Af Morten Ravn

Del

I dialog med det politiske Danmark

Marianne Jelved

Folkemødet 2016 bød både på god stemning og en lang række gode debatter. Du kan se et par glimt fra de forskellige events her

Kontakt

Morten Ravn Pressemedarbejder
Morten Ravn
Telefon: 2118 0540
mra@arbejdsgiverne.dk