Frihjul

Før sendte vi det hele ud - nu skal produktionen retur

Optimeringsanalyser har sendt megen produktion ud af landet. Ved at automatisere kan vi få det meste igen.

Virksomhederne har i årevis fokuseret på internationalisering og outsourcing for at spare penge på produktionsomkostningerne. I dag er fokus flyttet og automatisering skaber gode muligheder for at trække produktionen hjem. 

I produktionen er der mange muligheder for besparelser og innovation, som alle er til gavn for virksomhedens bundlinje. Med automation kan man både optimere og skabe ensartethed og løse udfordringerne med mangel på kvalificeret arbejdskraft.

En nylig undersøgelse fra Syddansk Universitet blandt 250 industrivirksomheder viser, at 36 af virksomhederne har trukket deres produktion hjem indenfor de seneste fem år. Yderligere 22 virksomheder forventer at gøre det helt eller delvis de kommende år. Det er især fra østeuropæiske og asiatiske lande, at produktionen hentes hjem. Af konkrete eksempler kan nævnes ITW Construction Products i Middelfart, der siden 2013 har lukket tre fabrikker i Sydeuropa og samlet sømproduktionen herhjemme.   

For mange virksomheder skal løsningen findes på fabriksgulvet sammen med den medarbejder, der står ved maskinen. Her klarlægges potentialet og løsningen. Det er vigtigt, at man foretager konkrete handlinger - papirarbejde gør det ikke alene.

Virksomhedens ressourcer og omstillingsparathed er vigtige parametre for at holde på arbejdet herhjemme - og særligt indenfor fremstillingsindustrien er potentialet stort. En analyse lavet af IDA’s industripanel i 2014 vurderede, at virksomhederne kan øge produktiviteten med 24 % ved en tilbagebetalingstid på 5 år og 18 % ved en tilbagebetalingstid på under to år.

Finansministeriet har i den seneste økonomiske redegørelse, der udkom maj 2016 påpeget, at produktivitetsvæksten er afdæmpet de seneste år. Her kan automation være en god mulighed for at forbedre vækstkurven, da ressourcer i form af mandetimer frigives og specialiseres. Det handler om at forbedre ledelse, arbejdsgange, innovation og teknologi.

Arbejdsgiverne kan være din sparringspartner i det videre automationsforløb. Om du allerede har etableret automation, er i gang med at indføre det, eller blot overvejer det, er vores industriafdeling klar til at koordinere og vejlede.

Også via Arbejdsgivernes øvrige konsulenter og relaterede netværk søger vi sammen løsninger for at automatisere virksomheden, så vi kan holde produktion hjemme, samtidig med at vi optimerer ressourcer og metoder for virksomhederne.
 
Arbejdsgiverne bruger de forskellige vækst- og innovationsfora som aktive medspillere - herunder de fem Væksthuse i Danmark. Et af tiltagene er AutomationsBoost under Væksthus Syddanmark. Under innovationsprogrammet er der mulighed for 50 procent medfinansiering af udviklingstimerne til automationsløsninger. Er din virksomhed en produktionsvirksomhed med et behov for automation, er du i målgruppen.

Af Svend Bondo, industrikonsulent i Arbejdsgiverne

Del

"I sin tid, da jeg læste til installatør, skulle vi lave en fiktiv virksomhed. Vi ringede først til en anden arbejdsgiverorganisation, men de havde ikke "tid" til at hjælpe os. Herefter ringede jeg til Arbejdsgiverne - de kom med det samme, hjalp og svarede på alle de spørgsmål, vi havde. Og så var det jo ikke så svært at vælge, hvor vi skulle melde os ind?"

Læs om medlemskab - klik her
Per Johansen, Ekspres VVS

Kontakt

BTC

Teknisk konsulent
Birger T. Christiansen
Telefon: 2333 9128
btc@tekniq.dk

Kontakt

Morten Ravn Pressemedarbejder
Morten Ravn
Telefon: 2118 0540
mra@arbejdsgiverne.dk