Grzegorz er uundværlig i PLR Production APS

Grzegorz Leonhard fra Polen er netop udlært industriteknikker i virksomheden PLR Production i Lunden. For den mindre virksomhed har han vist sig at være en rigtig god investering. I dag modtager han Metalindustriens Lærlingepris på Den Sorte Diamant i København. Virksomheden fik sidste år en andenplads som Årets Læreplads.  

Grzegorz Leonhard har været mere end en lærling for PLR Production. For ti år siden kom han til virksomheden som ufaglært efter at være flyttet til den lille by Lunden sammen sin kæreste, der havde gået i skole med ejerens datter. Han er oprindelig fra Polen, og parret havde også været en tur omkring restaurationsbranchen i Irland.

Han faldt godt til i virksomheden, hvor de bare kalder ham ”Gregg”. Så da PLR Production i forbindelse med finanskrisen skulle afskedige halvdelen af medarbejderne, var han én dem, de holdt på. Efter seks år som ufaglært tilbød de ham en læreplads som voksenlærling. I dag er han udlært industritekniker og på fredag modtager han Metalindustriens Lærlingepris på den Sorte Diamant i København, der overrækkes af undervisningsminister Ellen Trane Nørby.
- Han er en god mand. Det mærker man lynhurtigt. Han har gåpåmod og interesse. Han er lærenem og lærevillig. Der er krummer i ham, siger hans mester Hans Jørgen Bladt.

PLR Production er underleverandør til blandt andet Danfoss og ligger i Lunden udenfor Nordborg i Sønderjylland. Gregg fungerer i dag som en slags projektleder, der ikke bare har styr på det tekniske, men som også har blik for økonomien i det. Og så klarer han alt kontakt med Polen, som virksomheden også handler meget med.
- Vi er en meget flad organisation, og vi er meget åbne. Det er vi nødt til at være, når vi skal konkurrere med de store, siger Hans Jørgen Bladt.

Alsidig uddannelse

Gregg har også været glad for sin læreplads. Så glad, at han sidste år indstillede den til Årets Læreplads, som uddeles af Danske Erhvervsskoler, hvor PLR Production fik en andenplads. Men det er også en ganske alsidig uddannelse, at man får i den mindre virksomhed. Gregg beskæftiger sig både med automatiske ladesystemer, CNC-styring, robotteknologi, og de mere traditionelle håndværk som at fræse og dreje.
- Vi var egentlig i tvivl om, vi kunne give en lærling en ordentlig uddannelse. Men nu kan vi se, at de store virksomheder ikke kan uddanne lærlinge bedre, end vi kan. Vi er en lille virksomhed, men vi kan alligevel mange ting, siger Hans Jørgen Bladt. 

Gregg er glad for, at han netop valgte uddannelsen som industriteknikker.
- Det er en god blanding af håndværk og programmering, hvor du kan se resultatet med det samme, fortæller han.    

Næste generation

Frank Erhardt Andersen er uddannelseskonsulent i brancheforeningen Arbejdsgiverne, hvor man netop har uddannelsen af den næste generation af håndværkere, som én af de vigtigste mærkesager.
- Det er en spændende transformation, som den unge gennemgår i sin læretid. Det skyldes, at der på en erhvervsuddannelse er mere end teoretiske øvelser. Du laver ting, der skal bruges til noget. Det er den ægte vare. Der findes næppe en bedre måde at lære på, siger Frank Erhardt Andersen.

Og der er hårdt brug for, at flere unge får øjnene op for det at vælge en erhvervsuddannelse. Det mærker udviklingschef i Arbejdsgiverne Finn Kyed.
- Vi står overfor en massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft indenfor byggeriet og industrien i de kommende år. Den udvikling er vi nødt til at vende, siger Finn Kyed.

Følg os her:    

"I sin tid, da jeg læste til installatør, skulle vi lave en fiktiv virksomhed. Vi ringede først til en anden arbejdsgiverorganisation, men de havde ikke "tid" til at hjælpe os. Herefter ringede jeg til Arbejdsgiverne - de kom med det samme, hjalp og svarede på alle de spørgsmål, vi havde. Og så var det jo ikke så svært at vælge, hvor vi skulle melde os ind?"

Læs om medlemskab - klik her
Per Johansen, Ekspres VVS

Kontakt

Morten Ravn Pressemedarbejder
Morten Ravn
Telefon: 2118 0540
mra@arbejdsgiverne.dk