Studenterhue

Amokløb mod gymnasiet - hvordan gik det dog til?

Inden længe vil gader og stræder genlyde af lastbilers vedholdende brøl fra kompressorhorn, når de nyudklækkede studenter kører rundt i selskabelig overrislet tilstand. Verden ligger åben for dem - livet er skønt. Det er tre år siden, at de i en nærmest hypnotisk tilstand, rejste sig op fra stolene i folkeskolen og gik i gåsegang over på den anden side af vejen for at tilbringe tre år på gymnasiet.  

Deres forældre og lærere havde ansporet dem til at træffe det valg. De unge selv traf netop ikke noget valg. Nu er det hele overstået. Der holdes taler, der skåles og fejringen vil ingen ende tage. Men er det ikke som om, at vi er havnet i noget, der er mere tom form end egentlig mening? Er der så meget at fejre, når hele 80 procent af en ungdomsårgang vælger gymnasievejen. Er det hele ikke gået hen og blevet lidt ordinært?
 
Hvordan er vi havnet i en fælles grænseløs fascination af gymnasiet, og hvordan er det lykkedes at glemme ungdomsuddannelserne, der fører til, at man efterfølgende kan kalde sig elektriker, VVS’er, smed, kok og it-tekniker? - med masser af karrieremuligheder.
 
Her kan man næsten allerede høre skolevejledere svare: ”erhvervsuddannelserne har vi sørme ikke glemt – de uddannelser henviser vi de ikkeboglige unge til”. Hvordan er det gået til, at vi bare har accepteret denne rangordning? Altså at gymnasiet er for de unge, der kan det hele og erhvervsuddannelserne er for de unge, der blot kan, hvad de kan.

Uanset, hvordan det er gået til, er det på høje tid, at vi sætter hælene i og gør op med denne tåbelige, men sejlivede vildfarelse. Vores erhvervsuddannelser rummer en lang række af verdens bedste håndværkeruddannelser - hver og én af dem rummer en skattekiste af muligheder - muligheden for at blive et talent inden for sit fag og muligheden for at læse videre. Lad os derfor udbrede kendskabet til dem - både i folkeskolen og  hjemme ved middagsbordet.

Lad os også huske, at fejre vore nyudklækkede svende på behørig vis, når de efter fire års intensiv læretid står klar til at tilbyde deres færdigheder og evner. Husk at tromme venner, bekendte og familie sammen, når der skal holdes tale og skåles for den nyslåede håndværkersvend. Lad alle lastbiler give et ekstra trut i hornet for de nye håndværkere – det fortjener de.

Af Frank Erhardt Andersen, uddannelseskonsulent 

Del

"I sin tid, da jeg læste til installatør, skulle vi lave en fiktiv virksomhed. Vi ringede først til en anden arbejdsgiverorganisation, men de havde ikke "tid" til at hjælpe os. Herefter ringede jeg til Arbejdsgiverne - de kom med det samme, hjalp og svarede på alle de spørgsmål, vi havde. Og så var det jo ikke så svært at vælge, hvor vi skulle melde os ind?"

Læs om medlemskab - klik her
Per Johansen, Ekspres VVS

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk