Jani Lykke Methmann

Vækst kræver uddannelse

Det kan være svært at nå igennem til politikere med emner som ”vækst” og ”skat”. Derfor blev topchefer opfordret af Børsen til at tage fat på emne ”uddannelse” og jagten på kvalificerede medarbejdere. Men hvorfor skille emnerne ad?

Som ”topchef” for Arbejdsgiverne repræsenterende i alt 20.000 ansatte inden for industri-, maskin-, smede-, el- og vvs-virksomheder vil jeg give mit bidrag til debatten. De små og mellemstore virksomheder har også en stemme, og vi mener, at vækst og uddannelse må diskuteres på én og samme tid. For vi kan ikke skabe vækst, hvis vi ikke samtidig er opmærksomme på at uddanne arbejdskraften.

Der er ingen tvivl om, at langt de fleste akademikere bliver ansat i de store virksomheder. Og der er også brug for akademikere i mindre virksomheder. Men der er én ting, som de små og mellemstore virksomheder har endnu mere brug for: kvalificeret arbejdskraft! Derfor må vi kigge på skævvridningen i det danske uddannelsessystem, som vi oplever ude i den faglærte virkelighed.

Virkeligheden er, at de unge i stor stil vælger gymnasiet til efter folkeskolen. For få unge vælger at gå den faglærte vej. Uddannelsessystem er simpelthen bygget på en måde, så for mange unge i forhold til samfundets behov vejledes til at gå den akademiske vej. Synd og skam!

Det er synd og skam, fordi det er med til at fjerne anerkendelsen fra håndværksfagene. Og det fortjener de ikke. Et samfund kan ikke bygges udelukkende på akademiske medarbejdere. Der er også brug for industriteknikeren, for vvs- eller el-installatøren og for smeden, hvis det hele skal hænge sammen.

Og synd og skam, fordi vi om fem år kommer til at mangle 30.000 faglærte arbejdere. Vi kommer til at mangle teknisk kloge hænder, som ikke sidder bag et skrivebord. Vi kunne skyde skylden på de unge; at de simpelthen er for dårlige til at tage en erhvervsuddannelse.

Men sådan hænger det ikke sammen, og her har vi alle et ansvar. Én ting er at blive optaget på en erhvervsuddannelse. Men hvis uddannelsen ikke kan færdiggøres under de bedst mulige vilkår, fordi eleven ikke kan finde en læreplads – ja, så er vi lige vidt. De små og mellemstore virksomheder tager i overvejende grad deres del af lærlinge, men de store virksomheder halter bagefter.

Så er det cirklen uden ende. For manglende lærepladser betyder færre unge på erhvervsuddannelserne. Og så kommer vi til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Arbejdskraft, som vil kunne føre eksisterende virksomheder videre eller som kunne blive iværksættere og søge og skabe ny viden til samfundet. Og som i sidste ende selv er med til at uddanne den næste generation af faglærte.

Hvis den udvikling ikke sker, fordi vi ikke er bevidste om at løfte det fælles ansvar, som uddannelse er – så kommer vi for alvor til at få sat (manglende) vækst på dagsordenen.

Af Jani Lykke Methmann, direktør