Jani Lykke Methmann

Unge skal ikke tvinges til at tage en erhvervsuddannelse

Henrik Sass Larsen, erhvervs- og vækstminister, vil gøre op med det frie uddannelsesvalg og i stedet tvinge flere unge til at tage en håndværkeruddannelsen. Det udtalte han i et interview med Ugebrevet A4.

Formålet er at presse prisen på en håndværkertime ned og øge produktiviteten, så flere ”tør bestille en vvs’er til at udføre arbejde i private hjem”. Flere faglærte vil nemlig øge konkurrencen på markedet, uddybede han til Ekstra Bladet.

Henrik Sass Larsen, én ting er vi enige om: Der skal uddannes flere faglærte. Om fem år kommer vi til at mangle 30.000 teknisk dygtige hænder, og det vil ramme håndværksbranchen. Men løsningen er ikke at tvinge flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Den tankegang er for planøkonomisk til vores smag. Prestigen i at tage en erhvervsuddannelse vil jo også blive fjernet, og så er vi lige vidt.

Er timeprisen for en vvs’er for høj, som Henrik Sass Larsen påstår? Alt er jo relativt, og for nogle vil prisen være høj. Men hvor meget betaler vi ikke for at gå til psykologen eller tandlægen? Hvad der til gengæld er ren fakta, er, at kundetimepriserne i vvs’branchen ikke er steget lige så meget som inden for andre erhverv. Og rigtig mange vvs’virksomheder kører med underskud.

Så hvis den almindelige dansker synes, at prisen på en håndværker er for høj, så skal danskeren også vide, at prisen skyldes en række politiske valg. Valg om et skattetryk, afgifter og bygge- og materialeomkostninger - faktorer, som alle er højere end i andre sammenlignelige lande. 

Dem kan Henrik Sass Larsen og de øvrige politikere starte med at kigge på, hvis de vil ændre på håndværksbranchen.

Af Jani Lykke Methmann, direktør