Fleming Frederiksen

Udkanten rækker langt ind i midten af Jylland

Jeg besøgte en mellemstor industrivirksomhed i en større by i Midtjylland den anden dag. Der var tale om en god og rentabel forretning, der har kørt godt de senere år. Ejerne ønsker at sælge en del af erhvervsejendommen fra, men kan ikke finde en køber. For der er ingen, der kan få banken og realkreditten med på finansieringen. Og det har jeg efterhånden set en del gange. Forklaringen er, at virksomheden set med bankøjne ligger i det forkerte postnummer. I debatten om udkantsdanmark, må man derfor konstatere at udkanten snart strækker sig ind i midten af Jylland. Og hertil kommer Fyn og Sjælland med samme problemer.
 
Politikere og organisationer står i disse dage i kø for at skabe bedre muligheder for finansiering af private boliger i landdistrikterne. Finanstilsynet har været ude og sige, at folk i provinsen sikkert godt kan spare op til et hus, selvom de ikke har tårnhøje lønninger, og at man alligevel ikke behøver at have et rådighedsbeløb på 14.000–15.000 kr. om måneden for at være i stand til at afdrage på et hus. 

Kort efter dukkede Realkredit Danmarks direktør Carsten Nøddebo op med et budskab om, at man nu ville gøre det muligt at overtage købers gæld i en ejendom. Det ville betyde, at der kom mere skub i boligmarkedet og kreditforeningen havde den fordel, at hellere en nogenlunde betaler end en rigtig dårlig betaler.
 
Boligekspert fra Syddansk Universitet Morten Skak har efterfølgende sagt det som de fleste indenfor bankverdenen allerede vidste - at den mulighed har man hele tiden haft. Godt ord igen. Men en mulighed som ingen benytter, er jo ikke en mulighed, så det, at den nu bliver støvet af og båret frem i lyset, kan nok alligevel få en betydning. 

Generelt må man dog sige, at det foreløbig mest er signalpolitik. Men det er ikke nødvendigvis dårligt. For det viser en holdningsændring. I det mindste ruller bolden nu. Landdistrikternes adgang til finansiering er kommet på dagsordenen på en helt anden måde end for et par år siden. 

Så skal vi bare have virksomhederne med også. For det er fint nok, at man kan få tag over hovedet, men det er også vigtigt, at man kan få et arbejde. Og her er adgang til finansiering et stort problem. Hvis man ikke engang kan handle gode erhvervsejendomme i Midtjylland er der noget galt. Derfor bliver det interessant at se, hvad der nu kommer af udmeldinger omkring adgang til finansiering for virksomheder.

Af Mikael Tipsmark, branchechef for industri 

Følg os her: