Mikael Tipsmark

Mikael Tipsmark, branchechef

Spring af hesten inden den falder død om

Alt for mange virksomheder taber år efter år penge på de samme forretninger og tænker, at eksportmarkedet nok kommer til dem en dag. De skal i stedet opsøge det selv, og komme ind der, hvor de store penge tjenes. Det er i høj grad på eksportmarkedet og for de relaterede virksomheder. 

Kontakt de store virksomheder og find ud af, hvad de har af behov. Det er tiden netop rigtig til nu. Det er nu man skal udnytte mulighederne. Produktionen er i stor stil ved at flytte tilbage til europæiske virksomheder, og det giver muligheder som underleverandører for mange mindre virksomheder.  

Kraftigt forbedrede regnskaber fra første halvår af 2015 viser sig nu i en lind strøm fra de europæiske virksomheder. Det skyldes primært, at euroen er faldet omkring 18 procent indenfor 12 måneder overfor dollaren, og der er kommet mere gang i de europæiske forbrugere. Derudover viser stigende priser på fast ejendom og lavere arbejdsløshed også positive toner. 

Samtidig er der kommet et enormt skred nedad i råvarepriserne alene i juli på over 14 procent. Dette skyldes et fald i den kinesiske vækst, da kineserne har aftaget næsten halvdelen af jernmalmen og andre industrimetaller. Det største fald siden 2009. Det gør livet lettere for europæiske virksomheder, da det nedsætter deres omkostninger.

Olieprisen er en stor bidragsyder med et fald fra 110 amerikanske dollar til omkring 50. Til gengæld trækker det i den anden retning, at dollarkursen samtidig er steget, men det betyder kun noget for de helt store virksomheder med produktion i Kina og USA - og derudover lidt på råvarepriser, der typisk forhandles i dollar.

Virksomhederne har rigtig meget at lave for tiden. Det mærker jeg i høj grad, når jeg er ude på virksomhedsbesøg. Der er fuld fart på. Med undtagelse af dem, der laver noget for fødevareproducenterne, mærker de fleste fremgang, og de anser efterhånden mangel på kvalificeret arbejdskraft som det største problem. 

Man mærker, at flere tager produktion hjem fra Asien til Europa, hvilket smitter positivt af på virksomhedernes underleverandører. Det er der god grund til eftersom underleverandørerne har konsolideret sig godt og grundigt, og er klar til at tage imod den hjemvendte produktion med åbne arme. Fordelene er helt åbenlyse ved den hjemvendte produktion. Man løber en mindre risiko, kan spare på likviditeten, og får produktionen tættere på hjemmemarkedet. Alle har gode fordele af det. 

Af Mikael Tipsmark, branchechef