Carsten Essler Helmer

Carsten Essler Helmer, energikonsulent

Specialiser dig

Verden har ændret sig siden den gamle vvs’er havde en værktøjskasse, der mest rummede svensknøgler, skruetrækkere og en vandpumpetang. Han sætter heller ikke længere kun rør, vandhaner og toiletter op. Der er kommet et hav af forskellige tekniske muligheder. Intelligente termostater, intelligente gulvvarmesystemer og trinløse regulerbare cirkulationspumper. Han installerer også vedvarende energikilder som varmepumper, solcelleanlæg og biobrændselsanlæg. 

Alle disse løsninger kræver, at man er opdateret på den nyeste faglige viden og kender alle mulighederne. Derfor skal vvs’eren være bedre klædt på end nogensinde. Det handler om uddannelse og kompetencer. Der skal fyldes op i værktøjskassen med de nyeste kurser og faglig indsigt.

Man bør eksempelvis vide hvordan energieffektivisering skaber muligheder for energiløsninger på tværs af faggrænser, og hvordan de spiller sammen og har indflydelse på hinanden. Det er løsninger som giver markante, økonomiske besparelser med en langt højere energiudnyttelsesgrad end de gammeldags løsninger.

Vvs’eren skal også se på hvordan, at man får energiforbrug og energioptimering ind som en aktiv del af byggeprojekterne. Byggebranchen har en fælles energiramme, der skal overholdes, når det handler om nybyggeri. Det betyder større indflydelse og ansvar for vvs-installatøren. 

Det kan eksempelvis være vigtigt at vide, hvordan energirammen reagerer, når der ændres på fyringseffektiviteten, sættes en anden cirkulationspumpe op eller ændres på afstand til forbrugsstederne.         

Tænk på alle disse muligheder, når du er budt indenfor hos kunden og sidder i stuen. Det er nu, at du har muligheden. Du kommer måske i et andet ærinde. Men når du alligevel er der, så se på mere end bare den konkrete arbejdsopgave. Du har deres tillid. Det er nu, at du kan sælge dem alle de nye muligheder.  

Service og montagevirksomheder og vedligeholdelsesmedarbejdere i industrien bliver også efterspurgte eksperter i de kommende år. Energieffektivisering i industrien kan blandt andet ske gennem modernisering og renovering af produktionsudstyret, som ofte kan finansieres via energibesparelser. Der er med andre ord mange penge at tjene. Både til private og industrien. Men det kræver, at man sidder med den rigtige viden. 

Det er dog vigtigt at sige, at når man sætter sig ind i de forskellige løsninger, er man også nødt til at holde fokus. Man skal ikke rende efter det hele og rumme alle løsninger på én gang. Så bliver kvaliteten for lav, og man mister overblikket i længden. Man skal turde specialisere sig. Vælg de løsningerne ud, du har flair for og specialiser dig.  

Af Carsten Essler Helmer, energikonsulent i Arbejdsgiverne

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk