Brandfarligt kølegas

Pas på R32 - den er ikke til at komme af med

Man skal helst gå en stor bue uden om den brandfarlige kølegas R32. Der er ingen måde at komme af med den igen på - og en løsning har lange udsigter. Den eneste lovlige håndtering er at opbevare den.

Virksomheder der servicerer køleanlæg vil vide, at man er ved at udfase kølegassen R 410 A. I stedet skal man anvende den mere miljørigtige, men brandfarlige kølegas R 32. Problemet er, at man ikke kan komme af med den igen, når man tapper den af køleanlæggene. Det er ulovligt bare at lukke den ud i atmosfæren. Derfor kan man kun opbevare den, indtil der kommer en returordning. Arbejdsgiverne råder folk til at vente med at sælge den nye kølegas, indtil der er en løsning på plads. Samtidig opfordrer man Miljøstyrelsen til at komme hurtigt videre med sagen.

- Det er uhensigtsmæssigt at indfase et nyt kølemiddel uden at have en returordning på plads. Det sætter kølefirmaerne i en uheldig situation, når nye anlæg med det nye kølemiddel introduceres på markedet. Salg og service er jo deres levevej, så de kan have svært ved at sige nej til kunder, der efterspørger det, siger Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energiområdet i Arbejdsgiverne.      

Korrekt håndtering

Torkil Høft fra Kølebranchens Miljøordning gør opmærksom på, at den største risiko opstår, hvis folk som servicerer køleanlæggene, ikke er opmærksom på den nye type kølegas. Der kan eksempelvis opstå brand, hvis man svejser på et køleanlæg med R 32. Derfor opfordrer han til, at alle der servicerer køleanlæg, får et kursus i håndtering af brandbare kølemidler. Har man kølegassen stående derhjemme, skal man følge beredskabsstyrelsens vejledning til opbevaring af brandbare væsker i store mængder.

Der er ved at komme et møde på plads mellem Miljøstyrelsen og Kølebranchens Miljøordning, men Torkil Høft mener, at en løsning kan have lange udsigter.

- Tidligere havde vi en regering, der ville bruge penge på den slags. Men den nuværende regering ser hellere forureningen gå op i den blå luft end at bruge to kroner på at håndtere det, siger han.

Af Morten Ravn

Følg os her: