Penge i lomme

Milliarder fra opsving kan havne i udenlandske lommer

Kommunerne bygger for mere end 61 milliarder kroner over de næste tre år. Det kunne være med til at sætte ekstra gang i udviklingen. Det kunne også være med til at skabe flere arbejdspladser til landets virksomheder og i sidste dryppe videre ned på en skov af underleverandører. Hertil kommer investeringer i boliger og infrastruktur.

Men jeg er egentlig lidt bekymret. For jeg har efterhånden observeret en del udenlandske entreprenørfirmaer etablere sig i Danmark den seneste tid. Og vi har jo mangel på arbejdskraft, fordi vi har travlt med at sende syv ud af ti unge i gymnasiet og derfor ikke har uddannet tilstrækkelig faglært arbejdskraft. Så nu står der et stort veldækket bord klar til de udenlandske firmaer. De skal nok få rigeligt at lave de kommende år. 

Arbejdet i danske virksomheder vil herudover kun komme et fåtal til gode. Der er i høj grad tale om hoved eller totalentrepriser - og næste ingen fagentrepriser. Dermed kan almindelige virksomheder ikke byde på opgaven og arbejdet går til de helt store. Det er de virksomheder som i øvrigt sjældent har lærlinge ansat og dermed ikke tager et ansvar for at uddanne næste generation, selvom vi foreløbigt står til at mangle 30.000 faglærte om bare fem år. Den mindre håndværks- eller industrivirksomhed, der ofte har mindst et par lærlinge ansat, må derimod se langt efter arbejdet.  

Problemet er, at mange bygherrer automatisk vælger hoved eller totalentrepriser. Det virker ofte nemmere ved første øjekast. Men i sidste ende handler det bare om, at det er nemmest at lægge ansvaret fra sig. Selvom fagentrepriser ofte giver det bedste resultat, og også det billigste - ikke bare for kunden, men for alle parter. En undersøgelse fra Aarhus Kommune har vist, at de sparer 5 - 10 millioner kroner om året ved i højere grad at benytte sig af fagentrepriser. 

Jeg synes, at man skal tænke sig rigtig godt om nu. Det er dejligt, at få opført en masse nyt byggeri. Men er det virkelig mest udenlandske firmaer og nogle få helt store danske entreprenører, der skal have del i kagen? Jeg mener, at vi skal have startet en politisk debat om hvordan, at vi håndterer investeringer i offentligt byggeri.

Af Jan Hvidholm, virksomhedskonsulent, elområdet