Steen Hoeck Klausen

Man lærer ikke et håndværk på et mindre kursus

Delautorisationer på bolig, vvs og solcelleområdet er i dag en realitet. Det betyder, at man kan tage en kort uddannelse som boliginstallatør ved at følge et mindre kursus, hvis man er uddannet elektriker. Og er man tømrer, kan man blive delautoriseret el-installatør på ganske kort tid i forhold til, hvad uddannelsen normalt tager.

Et lignende eksempel er, at man med et kort kursus kan blive kabel- og rørtrækker og få lov til at trække alle rørerne i væggen i forbindelse med et byggeri. Men man må ikke forbinde dem. Det kan kunderne umuligt holde rede i. Efter vores mening er det derfor kun med til at skabe forvirring og skade branchens renomme.

Når man trækker kabler i bygninger kan mange ting gå galt. Eksempelvis er der stor forskel på kvaliteten af kabler. Den rigtige kvalitet koster ti kroner per meter - den ringeste en krone per meter. Sidstnævnte kan dog bestilles fra Kina - påtrykt betegnelser, der giver indtryk af den rigtige kvalitet. Her skal man kunne sit håndværk til bunds for at se forskel. 

Fejlen vil gå ubemærket hen til at starte med. Men efter nogle år vil kablerne gå i stykker, og så står man med et byggeri fyldt med dårlige kabler. Det er bare et eksempel. Der er mange ting, der kan gå galt, når man kun har en overfladisk viden om det, man arbejder med.
I Arbejdsgiverne har vi fra starten været stærkt imod denne glidebane. Vi har svært ved at få øje på hvem den reelt gavner. Desværre har vi ikke kunne overbevise politikerne om det problematiske i en tilsidesættelse af faglig kvalitet. Vi regner dog med, at kunderne er klogere end det. De kan forhåbentlig godt gennemskue, at man ikke bliver en dygtig håndværker på et mindre kursus.

Hvis forbrugerne ikke har tillid til delautorisationerne, er der ingen penge at tjene, og kun få virksomheder vil bevæge sig ned af den sti. Efter nogle år vil politikerne erkende fejlskuddet og droppe dem igen. Det er i bedste fald.

Værste fald tør jeg næsten ikke tænke på. Mange ting kan gå galt, når man ikke kender sit håndværk til bunden og reelt ved, hvad man arbejder med. Lad os ikke glemme, at dårlige elinstallationer ikke kun handler om økonomi. 

Kvaliteten af elinstallationer i bygninger handler om sikkerhed. Eksempelvis skønner Sikkerhedsstyrelsen, at defekte el-installationer var årsag til 3.900 brande. Det svarer til 40 procent af alle brande. Derfor er vi med i arbejdet omkring implementeringen af uddannelserne på skolerne. Her kan vi stadig nå at få afbødet de værste fejlskud. Vi følger udviklingen nøje og holder vejret.

 

Af Steen Hoeck Klausen, branchechef for byggeri