Fleming Frederiksen

Nu kører klimatoget - glem ikke underleverandørerne

Trenden er din ven. Det ved de fleste indenfor erhvervslivet, og nu hvor klimaaftalen er på plads, er der milliarder på vej i investeringer på klimaområdet. Investorernes øjne vil hurtigt rettes mod store virksomheder som Vestas og Siemens. Det er naturligt. Men investorerne bør også rette blikket mod hele den underskov af mindre virksomheder, der fungerer som underleverandører. Ligger her et overset potentiale?
 
Virksomhederne ligger i landets yderområder og udgør tilsammen en stor produktion målrettet energivirksomhederne, der både har ekspertisen og fleksibiliteten. Her glæder man sig over, at signalet er blevet langt mere tydeligt fra politisk side. Nu kommer der til at ske noget. 

Virksomhederne har haft det svært med den stop-and-go politik, som skiftende regeringer har været ansvarlig for. Det dur ikke, at man som virksomhed ikke kender sine udviklingsmuligheder på den lange bane. Så bliver det rigtig svært at finde finansiering, særligt for mindre virksomheder, hvor det alene er deres egenkapital, der sættes i spil. 

Men den epoke kan klimaaftalen også blive afslutningen på. Nu er det tydeligt for de fleste, at vedvarende energi er fremtiden. Aktier i virksomheder indenfor grøn energi buldrer da også derudaf, mens aktier i kul og olie dykker. Den sidste kulmine i England lukker også i disse dage. Det er sørgeligt for nogen, men længe ventet.  

Jeg taler med flere virksomheder, som er underleverandører til den grønne industri, og som tør satse på en anden måde nu. Trenden er din ven - særligt hvis ikke alle investorerne falder over hinanden, og i stedet ser på hele branchen. Også underleverandørerne. Men har du tænkt over hvordan din virksomhed eller arbejdsplads havner i investorernes søgelys? 

Af Mikael Tipsmark, branchechef for industri 

Følg os her: