Rasmus Vilhelmsen og mester

Den stolte mester Claus Sørensen med den dygtige lærling
Rasmus Vilhelmsen betrager den fine pris. Foto: Morten Ravn

Gymnasiet var ikke nok

23-årige Rasmus Vilhelmsen blev Danmarksmester ved mesterskaberne i håndværksmæssig snilde - DM i Skills. Han har egentlig fået en studentereksamen, men gymnasiet udfordrede ham ikke. Han havde lyst til at komme ud og bruge både hænder og hoved. 

Klokken var fire om morgenen, da Rasmus Vilhelmsen vågnede fredag. Han var til DM i Skills og vidste, at han var bagud. Han begyndte at gennemgå hele sin arbejdsplan punkt for punkt. Men han skulle være stille - én af hans konkurrenter sov på samme værelse. 

Fredagen blev et afgørende vendepunkt, hvor han præsterede og lørdagen gik også godt. Derfor var det med en vis tilfredshed, at han kunne afslutte arbejdet lørdag middag. Han havde lavet en komplet badeværelsesinstallation med alt hvad der hører til - bruser, håndvask, afløb, gulvvarme, gulvvarmestyring og blandingssløjfer.

Hans tre konkurrenter havde fået samme opgave. Nu skulle dommerne bedømme den håndværksmæssige kvalitet i deres løsninger. Efter at de havde bedømt arbejdet sad Rasmus Vilhelmsen i den store sal, hvor vinderne blev offentliggjort. Det var en lang venten. VVS var det sidste fag - og Rasmus Vilhelmsen blev kåret som vinder.

- Jeg tænkte bare: ’yes’ og jublede ligesom til en fodboldkamp. De gik ved siden af mig og filmede mig på hele gåturen gennem salen, ligesom jeg var en eller anden superstjerne, og op på scenen, hvor ministeren overrakte mig prisen, fortæller han om sejrens øjeblik. 

Også mester Claus Sørensen fra Regner & Claus Sørensen VVS ApS i Vejen var stolt af sin lærling. Han har haft Rasmus Vilhelmsen i lære i tre år.
- Fra starten af kunne jeg se, at han var fra landet af. Når han var færdig med et stykke arbejde, tog han noget nyt arbejde af sig selv. Den indstilling er guld værd, fortæller han om lærlingen. 

Rasmus Vilhelmsen er ikke ked af, at han har gået i gymnasiet først. Men set i bagspejlet kunne han godt have sprunget de år over. Om gymnasiet siger han:
- Det var kedeligt. Jeg kunne ikke se, hvad jeg skulle bruge det til, husker han. Han vil anbefale andre unge, der har lyst til at bruge både hænder og hoved at tage en erhvervsuddannelse. Man bliver mere udfordret, og man får meget ansvar. Jeg havde nogen gode år i gymnasiet. Men skulle jeg vælge mellem de to, ville jeg vælge en erhvervsuddannelse, siger han. 

Udviklingschef i Arbejdsgiverne Finn Kyed har arbejdet med uddannelsesområdet i mange år. Han fulgte Rasmus Vilhelmsen ved DM i Skills. 
- Med en erhvervsuddannelse lærer man at bruge både hænder og hoved. Og her er det glædeligt, at nogen vælger en erhvervsuddannelse, selvom de egentlig først har valgt gymnasiet. Men det ville være smartere, hvis der ikke var så mange unge der automatisk valgte gymnasiet. Specielt når der faktisk er mange fordele ved en erhvervsuddannelse. Der er gode muligheder for beskæftigelse, rigtig gode muligheder for at starte sit eget, og skulle man senere få lyst til at læse videre, er det også en mulighed, siger Finn Kyed. 

Af Morten Ravn