Jan Michaelsen

Gør en forskel eller drop snakken

Fra tid til anden hører jeg politikerne sige, at nu må virksomhederne tage sig sammen og ansætte nogle flere lærlinge. Det har de selvfølgelig deres grunde til. Vi kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fem år, og hvis der mangler lærepladser bliver det endnu sværere, at vende den udvikling. 

Men det ville klæde debatten, at man rettede skytset hen på roden til problemet. Sagen er jo den, at de små og mellemstore virksomheder i meget høj grad tager ansvaret for at uddanne den næste generation af håndværkere. Derimod kører de helt store virksomheder ofte på frihjul og lader andre om at uddanne de unge. Og vil så iøvrigt rigtig gerne have fat i dem, når de er færdigudlærte. 

Skal debatten være brugbar, bør politikerne lægge presset de rigtige steder - i stedet for bare at sende en ukonkret opsang udover håndværks- og industri virksomheder generelt.

Selvfølgelig er der også små og mellemstore virksomheder, der kunne ansætte flere lærlinge. Men her må jeg minde om, at vi jo skal også have arbejde til dem. Det dur jo ikke, hvis maskinerne står stille. Derudover skal jeg som mester også føle mig sikker på, at jeg har arbejde til ham om fire år. Og det skal jo være noget udviklende og lærerigt arbejde. For at jeg kan stå inde for hans læretid, vil jeg være sikker på, at han har lært det han skal, når han forlader mig. 

Hertil kommer økonomien i det. En lærling skal tjene 200.000 kroner hjem til virksomheden om året for bare at dække udgifterne til løn. Og halvdelen af tiden er de jo på skole. Det er godt nok, at de får grundprincipperne på plads på skolen. Men resten kunne vi nu godt lære dem i virksomhederne. Ellers ødelægger det økonomien i at have lærlinge. 
 
Vil politikerne for alvor vende udviklingen og være med til at sikre, at samfundet i fremtiden har nogle håndværkere, skal de tvinge de helt store virksomheder til også at give en hånd med – eksempelvis med konsekvent at have klausuler på offentlige byggerier om, at virksomheden har nok lærlinge ansat. Samtidig skal de være opmærksomme på ikke at ødelægge økonomien for de mindre virksomheder i at ansætte lærlinge. Det er sådan nogle ting, der flytter noget. Resten er bare tom snak.

Af Jan Michaelsen, hovedbestyrelsesmedlem i Arbejdsgiverne