Det kan vi ikke være bekendt

Problemet med mangel på faglært arbejdskraft banker allerede på nu. Og om fem år kommer vi til at mangle 30.000 faglærte. Venter vi meget længere, bliver vi til den tid tvunget til at ansætte udenlandske svende i store mængder. Tænk over det - er det virkelig den vej, vi vil? 

Det handler også om virksomhedernes fremtid. Hvem skal drive vores forretning  videre, hvis der ikke er nogen unge til at tage over? Det er fint med direktører og HR-chefer med akademiske uddannelser. Men i mange typer af håndværks- og industrivirksomheder, skal det gerne være én med en faglig indsigt, der står ved roret. Og dem kommer vi til at kigge langt efter i fremtiden, når 74 procent af de unge i dag vælger en gymnasial uddannelse. Skal vi have vendt den udvikling, må der i hvert fald ikke mangle lærepladser.  

Det er nu vores viden skal plantes og videreudvikles. Derfor må vi have politikerne til at tage erhvervsskoleproblematikken meget mere alvorlig. Eksempelvis skal erhvervsskolerne moderniseres. Der dur det ikke med forældet og nedslidt udstyr. Det er ikke i orden, at fremtidens svend skal lære håndværket på fortidens materiel. 

Men virksomhederne har også et ansvar. Derfor er det nu, at vi alle skal gøre en indsats i virksomhederne. Tag dog en lærling mere. Hvis vi alle gør det, uanset om du er en lille eller stor virksomhed, vil det betyde rigtig meget. Tænk på, hvad det vil betyde for de mange unge, der står overfor at skulle tage deres uddannelse i skolepraktik, som egentlig er en nødløsning. Tænk dig at få en svend, som er udlært på den måde. Det kan vi ikke være bekendt. Gør en indsats. Det er handler også om din virksomheds fremtid.  

Af Jens Peder Toft, lokalafdelingsformand