Fleming Frederiksen

Tænk lidt længere ud i fremtiden

En stor interesseorganisation var den anden dag ude og sige, at arbejdsstyrken vil stagnere de næste årtier, og at Danmark i fremtiden bliver et samfund med lav vækst, hvis ikke vi tiltrækker flere udlændinge.

Jeg deler bekymringen for væksten. Mange virksomheder oplever, at de har svært ved at overholde leveringstider på grund af mangel på arbejdskraft. Dansk Metals arbejdsløshed er nede på 2,9 procent, hvilket reelt betyder, at hylderne er tomme inden for flere af de fag, vi har svært ved at undvære i industrien. 

Men iveren for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, deler jeg ikke. Principielt er der intet i vejen med udenlandsk arbejdskraft. For mange forskningsbaserede virksomheder er det helt afgørende, at man kan få viden udefra for at udvikle sig og forblive konkurrencedygtige. 

Men når vi oplever mangel på arbejdskraft, er der andet at gøre, end at skynde sig at hente mere hjem fra udlandet. Man skulle hellere finde ud af, hvordan man kan forsyne sig selv med mere arbejdskraft i fremtiden. Ellers svarer det til at ringe over til naboen, hver gang man har en dør, der binder.  

I dette tilfælde kommer naboen ganske velvilligt og hjælper. I flere af vores europæiske nabolande med lavere lønniveau er det helt almindeligt, at man arbejder nogle hårde år i udlandet, hvorefter man kan købe et hus derhjemme og etablere sig. Faren ligger i, at så længe det går nemt, har mange virksomheder ikke blik for at gøre det, som de fleste egentlig godt ved, er det rigtige – men aldrig helt får taget sig tid til. At uddanne nogle lærlinge selv.      

En virksomhed, der har set skriften på væggen, er virksomheden KP Komponenter. De har på nuværende tidspunkt 15 industriteknikker-lærlinge ansat. De ved nemlig, at industriteknikere snart er en mangelvare. De kunne også have ringet til udlandet. Men vi mener, at de valgte den mere langsigtede løsning. 

Danmark skal gøre meget mere for selv at uddanne den arbejdskraft, der skal til for at holde hjulene i gang. Flere unge har fået øjnene op for erhvervsuddannelsernes gode muligheder for beskæftigelse og for at blive sin egen herre og starte som selvstændig. Og vil de uddanne sig videre, ligger vejen også åben.  

Det er bare ikke helt nok. Der skal også stilles krav til virksomhederne. For det er ikke nok, at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne. Der skal også være praktikpladser til dem, og her må flere virksomheder tage ansvaret for at uddanne den næste generation. I stedet for igen og igen at løbe an på at kunne hente mere arbejdskraft ovre ved naboen. Her må man tænke lidt længere ud i fremtiden.

Af formand Fleming Frederiksen