Jens Andersen

Direktør Marianne Sørensen fra Tjæreborg Industri

Debat

Udbud

 Magasinet Arbejdsgiverne

Energiselskab underbyder private entreprenører

Tjæreborg Industri og Aktive Energi Anlæg A/S går nu ud og dokumenterer underbud i licitationer fra det jyske energiselskab Verdo på store energianlæg i hele Danmark. Er det et forbruger-ejet energiselskabs opgave i dansk erhvervsliv, spørger to direktører?

Det billigste tilbud var 27 mio. kr – det dyreste var på 51 mio. kr, da Kjellerup Fjernvarme en oktoberdag i 2017 offentliggjorde resultatet af en licitation på et 13 MW flisanlæg til de midtjyske forbrugere. Fjernvarmeværket fik med den store prisforskel afsøgt markedet effektivt og kunne vælge den mest konkurrencedygtige pris.

Det bemærkelsesværdige vindertilbud var fra energikoncernen Verdo og leveret af selskabets nyindkøbte datterselskab Industrivarme A/S.

26 procent under

Resultatet blev nærlæst og analyseret på direktørkontorene hos Tjæreborg Industri ved Esbjerg og hos Aktive Energi Anlæg  i Herning. De to selskaber havde indleveret bud på totalentreprisen på henholdsvis 34,2 mio. og 34,5 mio.kr.

De to tilbud var næstbilligst, men de var alligevel syv millioner kroner dyrere end vinderbuddet. I procent var forskellen 26 procent! Normalt ligger højeste og laveste bud inden for en ramme på fem til otte procent på dette marked.

Direktører: Klart underbud

”På det danske marked er der syv til otte virksomheder, der kan bygge disse typer energianlæg. Her har Industrivarme tidligere givet skarpe bud og har derfor også vundet sin andel af licitationerne. Men det er aldrig sket med bud så lave. Med vores erfaring kan vi se, at denne aktør har sat sig for at købe markedsandele. Det er ganske enkelt underbud”, siger direktør Marianne Sørensen fra Tjæreborg Industri med 160 ansatte.

Det var anden gang, at energiselskabet Verdo via sit nye datterselskab havde indleveret bud på en licitation, som fik de andre deltagere til at sidde hovedrystende tilbage. September 2016 var det en licitation på et flisanlæg på 8MW i Maribo på Lolland-Falster, som Industrivarme A/S vandt med et bud langt under de andre bydende.

23 procent under

Industrivarme vandt i Maribo med et bud 23 procent lavere end den nærmeste konkurrent. Vinderprisen var 19,1 mio.kr. Og det nærmeste bud var 4,5 mio kr højere. 

”Vi har set nogle meget lave bud, som vi aldrig tidligere har set i branchen. De tekniske løsninger er meget ens. Men økonomisk ligger vindertilbud fra Verdos selskab på et niveau, som ikke hænger sammen økonomisk på nogen måde. Det kan kun betegnes som et underbud”, siger direktør af Herning-virksomheden Aktive Energi Anlæg, Kim Jørgensen.

Ingen kommentarer fra bestyrelsesformand

Verdo er et energiselskab i Randers, der leverer el, vand og varme – og derudover driver virksomheder på energiområdet. Selskabets mission er klart beskrevet på deres hjemmeside: At sikre fortsat lave priser på el, vand og varme. Så simpelt er det.

Målet med at drive virksomhed ved siden af at være energileverandør er således at tjene penge til gavn for forbrugerne. Hvordan hænger missionen sammen med at underbyde private virksomheder i licitationer i andre egne af Danmark?

Det spørgsmål har redaktionen forsøgt at kontakte bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde fra Verdo for at få et godt svar på. Formanden er tidligere IT-direktør i Vestas og nyvalgt til som repræsentant for både private og erhvervs-forbrugere, der styrer organisationen.

Men Torben Høeg Bonde afviser at svare på de kritiske spørgsmål. I stedet er virksomhedens kommunikationsmedarbejder sendt i byen med denne mail-besked:

Med vores erfaring kan vi se, at denne aktør har sat sig for at købe markedsandele. Det er ganske enkelt underbud

”Verdo byder på licitationer hver uge. Nogle gange vinder vi, fordi vi har det bedste tilbud, blandt andet fordi vi er billigst. Andre gange taber vi, fordi vi er for dyre. Sådan er konkurrencen i et frit marked.

Der er hermetisk lukket mellem pengestrømmene i Verdo’s koncessionerede og kommercielle selskaber, hvilket løbende bliver kontrolleret af uafhængige revisorer. Således kan vi ikke lave ”underbud for offentlige penge”, som det hævdes. Vi har ikke yderligere kommentarer til sagen,” lyder det i svaret fra Verdo.

Unfair konkurrence

De to selskaber, som er ramt af Verdos strategi, tager gerne bladet fra munden.

”Vi påstår ikke, at dette energiselskab tager penge direkte fra forbrugerne og bruger dem på at udkonkurrerer os som privat virksomhed på energianlæg. Men vi kan se, at de i 2017 stort set ikke tjener penge på det selskab, der konkurrerer med os i det private erhvervsliv.”

”Det kan vi ikke tillade os som privat virksomhed. Jeg synes ikke, det her er fair og lige konkurrence,” siger Marianne Sørensen, direktør i Tjæreborg Industri.

Begge selskaber er nu tvunget til at overveje dette forretningsområde, hvor Verdos aggressive rolle har tvunget prisniveauet langt under produktionsprisen.

”Energiselskaberne burde fokusere på at forsyne Danmark med energi og holde sig fra at underbyde sunde danske virksomheder. Det her vil være et fokusområde for os i Arbejdsgiverne”, siger adm. direktør Mads Graves.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har også fået forelagt sagen, men vil kun kommentere generelt på problematikken.

”Som minister er det vigtigt for mig at sikre en sund konkurrence, der fører til de laveste priser for forbrugerne, men konkurrencen skal ske på lige vilkår”, siger ministeren.

Fire ubesvarede spørgsmål

Her er fire spørgsmål om licitationer, som redaktionen gerne ville have svar på fra bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde, Verdo:

  1. Hvorfor er det Verdos opgave som energiselskab i Randers at byde på entreprenøropgaver i alle landsdele i konkurrence med privat ejede selskaber?
  2. Verdos bud ligger ofte langt under konkurrenterne. Hvem finansierer disse underbud?
  3. Hvorfor fokuserer Verdo ikke på at være et forsyningsselskab – og overlader virksomhedsdrift til det private erhvervsliv?
  4. Det fremgår af Verdos årsberetning 2017, at: ”Verdos mission er at sikre fortsat konkurrencedygtige priser til vores forsyningskunder. Nøglen til det er at sikre fortsat lønsom vækst i koncernen”. Hvordan hænger det sammen med, at der, ifølge jeres udtalelse, er hermetisk lukket mellem pengestrømmene i Verdo’s koncessionerede og kommercielle selskaber?

Læs mere i Magasine Arbejdsgiverne

Følg os her:    

"Vi er rigtigt glade for at have vores forsikringer gennem Arbejdsgiverne. Dækningerne i aftalen er meget fordelagtige, og det er besparelsen også."

Læs om medlemskab - klik her
Leif Frisk, Smedager Smede- og Maskinforretning

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk