Jani Lykke Methmann

Når ræven vogter gæs

På forsiden af Politiken kunne man den anden dag læse en artikel om, at skattekontrollen er blevet for svag, og at firmaerne derfor falder for fristelsen til at snyde – uden noget belæg for den påstand. 

Man kunne også læse at ”flere førende skatteeksperter” opfordrer skatteministeren til at genoplive den løbende kontrol af virksomhedernes skatteregnskaber.  De førende skatteeksperter viste sig dog at være revisorernes egen interesseorganisation, nemlig FSR – danske revisorer. 

Revisorerne har selv en indlysende økonomisk interesse i øget kontrol og revision. At spørge dem, om der burde være mere kontrol, svarer til at sætte ræven til at vogte gæs. Det forhindrede dog ikke P4 i at løbe videre med historien. Derudover blev en skatteadvokat også bragt i spil. Han var ganske forventeligt helt enig med revisorerne. 

Erhvervspolitisk har man de senere år fået øjnene op for nødvendigheden af at lempe virksomhedernes administrative byrder. Det er blandt andet kommet til udtryk i en lempelse af revisionspligten – det kan revisionsbranchen sikkert mærke på pengepungen. 

Revisionsbranchen er for tiden konstant ude i medierne og fortælle om, hvor vigtig revision er, og hvordan det ender galt, hvis vi ikke snart får genindført tidligere tiders kontrol. Det er på sin vis forståeligt nok. Men i Arbejdsgiverne mener vi, at det bliver lidt for pinligt, når revisionsbranchen for at mele deres egen kage har brug for at beskylde landets virksomheder for at være skatteunddragere. 

Værre er det, at de også taler mod bedre vidende. Erhvervsstyrelsen evaluering af erfaringer med lempet revisionspligt tegner et billede af, at fejl i regnskaberne ikke er blevet væsentligt hyppigere efter man har lempet revisionspligten. Til gengæld viser et yderst konservativt skøn, at det sparer virksomhederne for 260 millioner kroner om året. 

En undersøgelse fra Håndværksrådet har for nylig vist, at tilliden til revisionsbranchen er helt i top. I Arbejdsgiverne mener vi, at revisionsbranchen skulle overveje, om man ikke med den seneste offensive stil er ved at sætte sit ellers gode ry over styr.

Af direktør Jani Lykke Methmann