Jani Lykke Methmann

Erhvervsuddannelser er vejen til de videregående uddannelser

Jeg fik krydderen i den gale hals i går morges, da jeg i artiklen ”Kloge arbejderbørn snydes for uddannelse” kunne læse, at Anders Holm, professor ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at vores unge mennesker er afskåret fra at læse videre på en videregående universitetsuddannelse, hvis de vælger en erhvervsuddannelse. Det passer simpelthen bare ikke.

I Danmark har vi et rigtigt godt uddannelsessystem, der netop giver de unge mulighed for at vælge en uddannelsesvej, så de får det bedste af begge verdener – den praktiske og den akademiske. For eksempel kan man tage en EUX-uddannelse sideløbende med en erhvervsuddannelse og bagefter læse videre på universitetet på helt samme vilkår som dem, der har valgt at starte med en studentereksamen.

Over de senere år har det desværre vist sig, at flere og flere unge vælger en gymnasial uddannelse i stedet for en erhvervsuddannelse. Jeg vil gerne slå et slag for, at flere vælger erhvervsuddannelsen efter folkeskolen. Det er en overset karrierevej, som giver de unge mange muligheder.

Netop de unge med en erhvervsuddannelse står godt rustet i kampen om de gode og attraktive job. Når jeg taler med vores medlemsvirksomheder i metalindustrien, er der ingen tvivl om, at for eksempel en ingeniør med en erhvervsfaglig baggrund er endog meget attraktiv, når der skal besættes ingeniørstillinger, i forhold til den kandidat, som kun kender virkeligheden fra et skrivebord.

Vi skal selvfølgelig vejlede vores unge mennesker, så de vælger den rette uddannelse. Men i den forbindelse hjælper det ikke, at professor Anders Holm udtaler, at en erhvervsuddannelse afskærer de unge fra en videregående uddannelse. Det er usandt og det er demotiverende for de unge, der har lyst til og evner for en praktisk tilgang til verden, og som samtidigt har hovedet godt skruet på.

Af direktør Jani Lykke Methmann
Indlægget er bragt i Fyens Stiftstidende den 7. februar 2014