Klasseværelse

Det er ikke så svært - se nu at få det lært

Hvis en kommune vil have produktionsarbejdspladser i fremtiden, er de også nødt til at have flere unge på erhvervsuddannelserne. Det behøver ikke være så svært, at være en erhvervsvenlig kommune. Det handler ikke kun om rammevilkår og lave skatter. Det handler mindst lige så meget om at gøre de unge nysgerrige på Danmark som produktionsland.

Vi skal starte med, at folkeskoleelever bør kende erhvervsuddannelsernes muligheder lige så godt som gymnasiets. Og her er projektet HOP-IN i Hedensted Kommune et godt eksempel. Her er lokale virksomheder med til at lære de unge om entreprenørskab, produktion og eksport. Et projekt der kun kræver en overkommelig indsats af den enkelte virksomhed.

Her giver man eleverne i 7. klasse en mulighed for at opleve arbejdspladserne helt tæt på gennem opgaver om entreprenørskab, om at opfinde og nyudvikle et produkt, at producere det, om markedsføring og økonomi, hvor en lokal produktionsvirksomhed fungerer som omdrejningspunkt og gør det realistisk og vedkommende for de unge. 

Sidste år var 26 virksomheder i Hedensted med til at give 609 skoleelever denne smagsprøve. En af virksomhederne, som jeg har besøgt, er KSM i Kragelund mellem Vejle og Horsens med 80 ansatte. Her tror de på, at de er med til at gøre en forskel, når de deltager i den slags projekter. Der er mange muligheder, når de unge skal træffe valg og ofte vælger de handelsskole eller gymnasiet. Men i denne virksomhed insisterer de på at vise de unge, at erhvervsuddannelserne også er en mulighed.

Der er et ansvar, man må tage. Særligt hvis man mener alvorligt, at man vil have dygtige medarbejdere i fremtiden. I yderste konsekvens kommer man simpelthen til at mangle arbejdskraft, og så kan man kun hente den uden for landets grænser.

I DS Håndværk & Industri efterspørger vi lignende projekter i andre kommuner, der pirrer de unges virketrang inden for håndværksfagene. Andre kommuner kunne lade sig inspirere af det gode eksempel i Hedensted. Vi skal vise de unge, at der er andet i livet end realityshows.

Af erhvervsudviklingschef Steen Hoeck Klausen

Kontakt

Ansvarshavende redaktør
Jan V. Kristensen
Telefon: 2160 6929
jak@arbejdsgiverne.dk

Kontakt

Steen Hoeck Klausen

Udviklingschef
Steen Hoeck Klausen

Telefon: 6617 3333

Direkte: 6317 3395 
skl@arbejdsgiverne.dk