En standard angiver normalt en løsning på et eller andet eller en metode til at afhjælpe et problem.
I Danmark er det Dansk Standard, der har bemyndigelse til at udarbejde standarder.
De mest gængse standarder, der er af lovmæssig karakter, bliver i dag oversat til "ikke juridisk korrekt" dansk. Det betyder, at der på højre side er en dansk tekst, mens der på venstre side er den juridisk bindende engelske tekst.
Næsten alle nye standarder er også europæiske standarder, de såkaldte EN-standarder. Alene under Maskindirektivet ligger nu over 800 EN-standarder.
EN-standarder har den fordel, at teksten er ens i alle EU lande, og at landene har pligt til at inddrage eventuelle nationale standarder, der er i konflikt med EN-standarden. I særdeleshed på maskinområdet og landbrugsmaskinområdet er der mange standarder, der hjælper fabrikanterne med at finde acceptable løsninger på sikkerhedsproblemer.
Harmoniserede standarder
En harmoniseret standard er fremstillet efter anmodning fra EU-kommissionen, hvor kommissionen har godkendt indholdet. En harmoniseret standard giver en retningsgivende løsning på et problem. Anvendes en harmoniseret standard er det målet, at "løsningen kan formodes at overholde kravene i bl.a. Maskindirektivet".
Arbejdstilsynet har slået fast, at en harmoniseret standard angiver "state of the art" - altså angiver det sikkerhedsniveau, som er acceptabelt, uanset om et direktiv har lempeligere løsninger.
Sider markeret med er låst for ikke-medlemmer.
Læs her om fordelene ved at være medlem af Arbejdsgiverne.